Historisk arkiv

e-Resept – bedre service og sikkerhet for pasienten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- e-Resept vil gi bedre pasientsikkerhet, bedre service hos apotek og elektronisk oversikt over egne gyldige resepter, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i forbindelse med at regjeringen i dag legger fram forslag om endring av helseregisterloven (nasjonal database for elektroniske resepter).

 
- e-Resept vil gi bedre pasientsikkerhet, bedre service hos apotek og elektronisk oversikt over egne gyldige resepter, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i forbindelse med at regjeringen  i dag legger fram forslag om endring av helseregisterloven (nasjonal database for elektroniske resepter).

Den foreslåtte lovendringen vil hjemle elektronisk formidling av reseptinformasjon i eResept (reseptformidleren). Reseptformidleren vil være definert som et sentralt helseregister, selv om reseptinformasjonen bare skal lagres inntil resepten er hentet ut (inntil ett år). I Norge legges det vekt på streng kontroll av slike registre, og det kreves derfor at Stortinget behandler og tar stilling til etableringen gjennom et eget lovforslag.

Reseptformidleren er et sentralt element i eReseptløsningen. Legen vil sende resepten til reseptformidleren med en elektronisk melding. Apoteket får nødvendig reseptinformasjon utlevert fra formidleren når kunden henvender seg for å hente legemidlet som er forskrevet. Reseptformidleren er nødvendig for at pasienten skal kunne gå til et hvilket som helst apotek for å hente sine legemidler.

En løsning med elektroniske resepter vil bidra til å modernisere legemiddelforvalt-ningen i Norge. For pasientene vil fordelene med eResept blant annet være bedre pasientsikkerhet (f.eks. mindre risiko for å få utlevert feil legemiddel), bedre service hos apotek/bandasjist og elektronisk oversikt over egne gyldige resepter.

Elektroniske resepter vil etter planen være tilgjengelig i alle landets apotek fra 2009.

Lovforslaget finnes her

Mer om eResept finnes på Sosial- og helsedirektoratets sider