Historisk arkiv

HPV-vaksine – samlet vurdering og anbefalinger fra Nasjonalt folkehelseinstitutt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad mottok i dag en samlet vurdering av en vaksine mot livmorhalskreft. Vurderingen er gjort av Nasjonalt Folkehelseinstitutt. - Jeg er glad for at den samlede vurderingen av denne vaksinen nå foreligger. Spørsmålet om å innføre en vaksine mot livmorhalskreft i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for barn vil bli vurdert i budsjettsammenheng, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

 

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad mottok i dag en samlet vurdering av en vaksine mot livmorhalskreft. Vurderingen er gjort av Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

- Jeg er glad for at den samlede vurderingen av denne vaksinen nå foreligger. Spørsmålet om å innføre en vaksine mot livmorhalskreft i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for barn vil bli vurdert i budsjettsammenheng, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Nasjonalt folkehelseinstitutt fikk i  oktober 2006 i oppdrag fra departementet å gi en samlet vurdering av vaksiner som er utviklet for å forebygge livmorhalskreft forårsaket av humant papillomavirus (HPV), samt komme med anbefalinger om eventuell inkludering i det nasjonale barne-vaksinasjonsprogrammet.

HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen hos kvinner og menn. De aller fleste infeksjonene går over av seg selv. Noen utvikler imidlertid vedvarende infeksjon med større risiko for utvikling av livmorhalskreft.

Departementet har nå mottatt Folkehelseinstituttets samlede vurdering og anbefalinger, som er foretatt på bakgrunn av tre delutredninger. Instituttet anbefaler følgende:
 
• HPV-vaksinen bør innføres i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for jenter i 11-12 års alder.
• Det bør vurderes å tilby ”innhentingsvaksine” til jenter mellom 12 og 16 år, eventuelt ved at jenter i siste klasse på ungdomsskolen får tilbud om vaksine i en femårsperiode.
• Det foreligger ikke dokumentasjon som kan underbygge anbefaling av generell vaksinasjon av gutter på det nåværende tidspunkt.
• HPV-vaksinen dekker ikke alle genotypene som kan forårsake livmorhalskreft. Derfor må screeningprogrammet for livmorhalskreft opprettholdes.
• Vaksinen dekker bare de vanligste HPV-genotypene og beskytter ikke mot andre kjønnssykdommer. Behovet for å bruke kondom for å beskytte seg mot andre seksuelt overførbare infeksjoner er like stort som før.
 
Oppfølging og registrering av virkninger
For å kunne kartlegge virkningen av HPV-vaksinen på befolkningsnivå, anbefaler Folkehelseinstituttet at det blir rapporteringsplikt for HPV-vaksine til det nasjonale vaksinasjonsregisteret, SYSVAK.  Effekten av HPV-vaksinen må følges nøye for å kartlegge
• langtidsvirkning av vaksinen for den enkelte i forhold til varighet av beskyttelse
• eventuelle bivirkninger som ikke ble oppdaget gjennom utprøvingene
• forekomsten av HPV-assosiert kreft både hos vaksinerte og i befolkningen forøvrig, både blant kvinner og menn
• hvorvidt forekomsten av andre kreftfremkallende HPV-genotyper, som ikke dekkes av vaksinen, øker i befolkningen
 
Nærmere om vaksinene
Det finnes to vaksiner mot HPV-virus, foreløpig er bare den ene på markedet i Norge. Vaksinene beskytter mot de to typene av HPV-virus som er årsak til 70 % av tilfellene av livmorhalskreft. Vaksinen gir 90 % beskyttelse mot HPV-infeksjon, og opp mot 100 % mot forstadier til kreft.

Det er ikke registrert alvorlige bivirkninger av vaksinen så langt. Det er registret en del mindre alvorlige lokale reaksjoner i forbindelse med setting av vaksinen. Dette er basert på data fra kliniske utprøvinger, samt over 2 millioner doser utsendt etter at vaksinen ble tilgjengelig i 2006, de fleste i USA.
 
Et vaksinasjonsprogram som omfatter alle jenter vil koste i overkant av 100 millioner kroner årlig ved vaksinering av et årskull jenter.

 

Les mer om Folkehelseinstituttets vurderinger og anbefalinger