Historisk arkiv

TILTAK MOT SPREDNING AV LEGIONELLA - FORSLAG TIL NYTT REGELVERK SENDES PÅ HØRING

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Et forslag til nytt regelverk for regulering av innretninger som kan spre Legionella, sendes nå på høring. - Vi ønsker å styrke kontrollen med de innretningene som har størst risiko for å spre Legionella, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Etter utbruddet av legionærsykdom forsommeren 2005 i Østfold fastsatte Sosial- og helsediektoratet en midlertidig forskrift om tiltak for å hindre overføring av Legionella via aerosol. Forskriften pålegger en rekke virksomheter å melde sine innretninger til kommunen, og stiller krav om å gjennomføre tiltak. Samtidig satte Helse- og omsorgsdepartementet ned en prosjektgruppe med oppdrag om å foreta en grundig gjennomgang av gjeldende regelverk og tilsynsordning, oppsummere erfaringer og komme med forslag til tiltak som kan begrense smitteoverføring av Legionella i Norge. Arbeidsgruppen oversendte en rapport med sine anbefalinger til departementet i juni 2006.

Departementet har i stor grad videreført prosjektgruppens anbefalinger i det forslag som nå sendes på høring. Hovedinnholdet i forslag til nytt regelverk er følgende:

• Det foreslås innført et nytt kapittel om Legionella i forskrift 25. april 2003 nr. 486 om miljørettet helsevern. Dette kapitlet inneholder nye bestemmelser om forebyggende tiltak, krav om meldeplikt, innføring av en inspeksjonsordning for visse typer innretninger og bestemmelser om prøvetaking ved utbrudd.

• Inspeksjonsordningen innebærer at virksomheter med innretninger som kjøletårn, luftskrubbere og offentlig tilgjengelige boblebad skal innhente en såkalt tredjepartsvurdering av et akkreditert inspeksjonsorgan.

• Inspeksjonsordningen foreslås innført som et supplement til det ordinære tilsynet fra kommunale helsemyndigheter, og kommer i tillegg til meldeplikt til kommunen. Virksomheten blir gjenstand for en uavhengig bedømmelse av blant annet kompetanse, brukerhåndbøker, innretninger, prosesser og gjennom-føringsevne etter normative dokumenter. Utgifter knyttet til inspeksjon foreslås dekket av virksomhetseier.

Departementet ønsker også å høre et forslag om samordning av krav til internkontroll i regelverket for miljørettet helsevern og regelverket for helse, miljø og sikkerhet, gitt i medhold av forskrift 6. desember 1996 nr. 1127 om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften).

Nasjonalt folkehelseinstitutt utarbeider med en ny veileder for forebygging og kontroll med innretninger som kan spre Legionella. Denne veilederen skal erstatte Smittevern 8 - Veileder for forebygging og kontroll av legionellasmitte fra VVS-anlegg, og vil presisere krav til forebyggende tiltak gitt i forskrift om miljørettet helsevern.
Høringsnotatet ligger her (lenke)

Høringsfristen til departementet er 11. mai 2007.