Historisk arkiv

Verdens helseforsamling åpnes i Geneve 14. mai – statsminister Jens Stoltenberg er gjestetaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Helsespørsmål øker i betydning på den internasjonale arena, som forutsetning for å skape stabilitet og økonomisk vekst. Trusler mot folkehelsen må møtes med et økt samarbeid mellom landene. Derfor er Verdens helseforsamling, der helseministre fra hele verden deltar, en så viktig møteplass, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Verdens helseforsamling er det årlige møtet for de 193 medlemslandene i Verdens helseorganisasjon (WHO). Helseforsamlingen finner sted 14. – 23. mai i Geneve. Statsminister Stoltenberg er årets spesielt inviterte gjestetaler. Han holdt talen til helseforsamlingen 15. mai.

Helse- og omsorgsminister Brustad deltar 15. og 16. mai. Onsdag 16. mai skal statsråd Brustad holde Norges hovedinnlegg i plenumsdebatten. Statssekretær Rigmor Aasrud, Helse- og omsorgsdepartementet og direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet inngår også i den norske delegasjonen.

Utviklingsminister Solheim vil være til stede i Geneve 15. mai i forbindelse med det første møtet i den WHO-tilknyttede høynivågruppen som ledes av FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson. Gruppen skal drøfte utfordringer og tiltak knyttet til migrasjon av helsearbeidere.

Statsråd Brustad skal møte den russiske visehelseministeren, Vladimir Starodubov
for samtaler, blant annet om videreføring av den bilaterale helsesamarbeidsavtalen med Russland. Statsråden skal også ha møte med frivillige organisasjoner på rusområdet, herunder representanter for Global Alcohol Policy Alliance.

Verdens helseforsamling skal behandle en rekke sentrale saker på den internasjonale helseagendaen. Blant disse er økt satsing mot malaria, tuberkulose, polio og tropiske sykdommer i fattige land. Arbeidet for å sette alkoholskader høyere på dagsorden og å nedfelle en strategi for arbeidet med livstilsrelaterte sykdommer, er blant de viktige sakene for Norge.

Viktig er også WHOs videreføring av beredskapsforberedelsene for å kunne møte en pandemisk influensa, herunder at helseforsamlingen vedtar prinsipper for å sikre at deling av virus slik at vaksiner kan utvikles så raskt som mulig og komme så mange som mulig til gode.

Bilder:
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad

Kontaktperson: informasjonssjef HOD Ingrid Vigerust, tlf +47 90124697