Historisk arkiv

Vinmonopolet får bedre dekning i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Styret i AS Vinmonopolet har i dag godkjent prøvedrift og lokalisering av 9 filialer.

- Jeg er glad for at styret i Vinmonopolet i dag har vedtatt å åpne prøvedrift av ni filialer. Disse skal etableres i kommuner som ikke fra før har vinmonopolutsalg. Målet er at  dette skal bidra til å styrke monopolets legitimitet i befolkningen. Gjennom opprettelsen av filialer og ordningene med nettsalg og postforsendelse vil man sikre en god og lik tilgjengelighet av Vinmonopolets tjenester på landsbasis, sier helse og omsorgsminister Sylvia Brustad

Styret i AS Vinmonopolet har i dag godkjent prøvedrift og lokalisering av 9 filialer. De 9 kommunene Vinmonopolet ønsker å opprette filialer i, er Løten (Hedmark), Lom (Oppland), Drangedal (Telemark), Luster (Sogn og Fjordane), Vanylven (Møre og Romsdal), Salangen (Troms), Lødingen (Nordland), Vardø (Finnmark) og Namsskogan (Nord-Trøndelag).

- Opprettelsen av filialene baserer seg på Vinmonopolets utredning. I tillegg har jeg bedt AS Vinmonopolet om å opprette en filial i en kommune med under 1 000 innbyggere, sier Brustad. Denne filialen vil bli vurdert etter 1 år.   Formålet er å se på hvordan filialer i slike små kommuner vil påvirke utgiftssiden. Effekten på arbeidsmiljøet og forholdet til ordningen med nettsalg  og postforsendelse skal også vurderes.

I juni 2006 besluttet Helse- og omsorgsdepartementet å utrede endringer i systemet for utbygging av AS Vinmonopolets salgsnett med tanke på at de kommuner som ønsker det, som hovedregel skal få etablere utsalg. AS Vinmonopolets styre ble bedt om å utrede mulige endringer. Utredningen ble overrakt helse- og omsorgsministeren 10. mai 2007. Helse- og omsorgsdepartementet har vurdert utredningen og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har gitt AS Vinmonopolet tilslutning til å gå i gang med et prøveprosjekt med filialer.

Endrede retningslinjer for AS Vinmonopolets utbygging vil bli forelagt Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet. Dersom Stortinget gir sin tilslutning til disse og resultatene fra prøveprosjektet er vellykket, vil det over de neste årene kunne opprettes om lag 70-90 vinmonopolutsalg.

 
Mer informasjon fra Vinmonopolet

Fakta om filialkonseptet:

 

  • 100-200 varianter i utvalget
  • Areal om lag 25 kvadratmeter
  • Begrenset åpningstid 10-12 timer pr. uke
  • Basert på deltidsansatte underlagt vertsbutikk
  • Benytter varelager til vertsbutikk
  • Typisk volum: 25-50.000 liter pr år
  • Etableres der dårlig dekning idag