Historisk arkiv

Alle skal på nett – til pasientens beste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fastleger, kommunale pleie- og omsorgstjenester og sykehus skal knyttes sammen elektronisk gjennom Norsk Helsenett.

”Samspill 2.0” er starten på et nasjonalt løft for å knytte fastleger, kommunale pleie- og omsorgstjenester og sykehus sammen elektronisk gjennom Norsk Helsenett. Målet er at ansatte på alle omsorgsnivåer skal kunne utveksle opplysninger som epikriser, resepter og laboratoriesvar. Innen 2013 skal alle kommuner ha kommet i gang med elektronisk samhandling internt.

En av ordningene som nå for alvor skal tas i bruk er eResept. Programmet rekvirerer og ekspederer reseptpliktige medisiner, utstyr og næringsmidler. Bruk av elektroniske resepter skal bidra til at legemidler brukes riktig og at utilsiktede feil og skader forebygges.

Helseminister Sylvia Brustad valgte sykehuset Ahus da hun i dag presenterte ny Nasjonal strategi for elektronisk samhandling i helse- og omsorgssektoren 2008–2013. - Den elektroniske ”helsemotorveien” er bygget ut. Nå må helsepersonell på alle nivåer ta den i bruk for alvor, sa hun.

Ahus ligger i front innen informasjonsteknologi. Også fastleger i området har tatt i bruk elektronisk laboratorierekvirering på sykehuset og henvisninger behandles interaktivt.

Det skal nå settes i gang lignende prosjekter på alle sykehus i landet. – Gevinstene av den teknologiske utvikling er så langt ikke realisert. Tvert i mot opplever mange helsearbeidere doble rutiner og merarbeid. Det skal vi få en slutt på, sa helseministeren.

–Nåværende lovgivning fanger ikke opp de utfordringer helsepersonell møter daglig. Tid er i mange tilfeller helt avgjørende for kvaliteten på den helsehjelp som ytes. Det er ofte behov for rask og enkel tilgang til pasientinformasjon både i akutte tilfeller og i den daglige driften. Vi utreder derfor hvilke lovendringer som må gjøres for at pasientinformasjon kan gjøres raskere tilgjengelig for behandlende helsepersonell på tvers av enheter i helsetjenesten samtidig som personvernet ivaretas. Vi vurderer om lovendringene også skal gjelde primær¬helsetjenesten og om vi skal etablere en ordning med en nasjonal journal hvor opplysninger om pasienten samles, sa Sylvia Brustad.

Regjeringen fremmer i vår også lovforslag som gir hjemmel til å kreve at leger plikter å bruke elektronisk innsending av legeattester og sykmeldinger til NAV. Den skal også gi hjemmel for å stille lignende krav for alle personellgrupper som praktiserer på trygdens regning.

Sylvia Brustads tale ved presentasjon av Samspill 2.0 

Samspill 2.0 (Helsedirektoratets nettsider)