Historisk arkiv

Assistert befruktning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I felles ekteskapslov for heterofile og homofile par, som trer i kraft 1. januar 2009, likestilles heterofile og lesbiske par med hensyn til retten til assistert befruktning. – Dette er i tråd med Soria Moria erklæringen om at alle skal ha lik rett til helsetjenester, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kari Henriksen.

Stortinget har ikke vedtatt noen reservasjonsrett for helsepersonell i forbindelse med assistert befruktning til lesbiske par, opplyser Kari Henriksen. Stortinget har imidlertid fattet et anmodningsvedtak der Stortinget ber Regjeringen sørge for at det legges til rette for at helsepersonell som av samvittighetsgrunner ønsker det i enkelttilfeller, skal kunne fritas fra å utføre eller assistere ved assistert befruktning.

Helse- og omsorgsdepartementet skal vurdere anmodningen og komme tilbake til Stortinget med et svar i løpet av høsten. Ved vurderingen vil departementet blant annet se hen til at pasientens rett til helsetjeneste som hovedregel går foran helsepersonells samvittighetsgrunner. Alle skal ha rett på likeverdig behandling, uavhengig av kjønn, etnisk opprinnelse, alder, bosted, sosial status osv., påpeker Kari Henriksen.