Historisk arkiv

Mer kultur og aktivitet for eldre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Det er spennende at flere kommuner nå ansetter egne kulturledere i omsorgstjenesten, utbygger eldresentre og dagaktivitetstilbud og oppretter stillinger for aktivitører, ergoterapeuter, fysioterapeuter og sosialarbeidere. Dette vil bidra til at framtidas omsorgstjenester får en mer aktiv profil, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Det er spennende at flere kommuner nå ansetter egne kulturledere i omsorgstjenesten, utbygger eldresentre og dagaktivitetstilbud og oppretter stillinger for aktivitører, ergoterapeuter, fysioterapeuter og sosialarbeidere. Dette vil bidra til at framtidas omsorgstjenester får en mer aktiv profil, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen. Han håper dagens nasjonale konferanse ”Aktiv alderdom – aktiv omsorg” skal bidra til å forsterke en slik utvikling.
 
En rekke undersøkelser tyder på at det er på det kulturelle og sosiale området omsorgstjenesten først og fremst kommer til kort. Regjeringen legger derfor vekt på kultur, aktivitet og trivsel som helt sentrale og grunnleggende elementer i et helhetlig omsorgstilbud. ”Aktiv omsorg” er en av fem hovedstrategier for å møte framtidas omsorgsutfordringer. Regjeringen ønsker å ta i bruk de nye seniorenes ressurser, gode helse og muligheter til å ha en aktiv alderdom og delta i samfunnet. Da er det viktig å sikre en bedre samhandling mellom de ulike tjenestenivåene og gi hele helsetjenesten en mer aktiv profil. 

 - Jeg har derfor tatt initiativ til en samhandlingsreform for å etablere sømløse systemer mellom omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten. Vi opplever at altfor mange i dag føler seg som kasteballer mellom nivåene i helse- og omsorgstjenesten. Et bedre og mer verdig tilbud til eldre forutsetter at vi løser disse problemene, sier helse- og omsorgsministeren

Ved å sette fokus på behovet for en aktiv alderdom og en aktiv omsorg skal konferansen inspirere og motivere til å styrke lokale aktiviteter for landets pensjonister og omsorgstjenestens brukere. 

- Målet er å gi den enkelte mer mening i hverdagen og styrke den enkeltes livskvalitet og mestring gjennom å øke aktivitetstilbudet i de kommunale omsorgstjenestene og ved å tilrettelegge for en aktiv alderdom, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Kommuner, kommunale og fylkeskommunale eldreråd og mange frivillige organisasjoner har de siste årene tatt utfordringen fra regjeringens omsorgsmelding om å gi omsorgstjenestene en mer aktiv profil. Videre har Helse- og omsorgsdepartementet og Kultur - og kirkedepartementet i samarbeid etablert ”Den kulturelle spaserstokken”, som skal bidra til å gi eldre et tilgjengelig og profesjonelt kulturtilbud. Tiltakene som er iverksatt viser et omfattende engasjement og en stor bredde i kulturtilbudet for eldre.

Konferansen ”Aktiv alderdom - aktiv omsorg” arrangeres av Norsk Pensjonistforbund i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet.