Historisk arkiv

Ny håndbok viser vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

De fleste får bruk for hjelp fra det offentlige en eller flere ganger i livet. Statssekretær Rigmor Aasrud lanserer i dag håndboka som som viser vei til de kommunale tjenestene.

De fleste får bruk for hjelp fra det offentlige en eller flere ganger i livet. Håndboka som lanseres i dag viser vei til de kommunale tjenestene.

De fleste vil en eller annen gang få bruk for hjelp fra det offentlige. For mange kan det være vanskelig å finne ut hvilke tjenester som finnes og hvor de skal henvende seg. Den nye håndboka om de kommunale helse- og sosialtjenestene gjør noe med dette. Håndboka forteller hvilken hjelp man har krav på, og hvor man skal henvende seg for å få denne hjelpen.

- Boka skal gi økt trygghet og forutsigbarhet for den som har behov for hjelp og bistand på grunn av sykdom, nedsatt funksjonsnivå eller en vanskelig livssituasjon. Jeg håper at håndboka vil bidra til at alle får tjenestene de har behov for, sier statssekretær Rigmor Aasrud.

Håndboka gir en oversikt over rettigheter og plikter etter helse- og sosiallovgivningen, og forteller hvordan den enkelte skal forholde seg til kommunen ved søknad, vedtak og klagebehandling. Håndboka beskriver dessuten de viktigste tjenestetilbudene i kommunen og hvilke prinsipper tjenestene er basert på.

Boka gir svar på spørsmål som: Hvordan går jeg fram for å søke hjelp? Hvordan fattes vedtak, og hva er min rolle i det? Hva gjør jeg hvis jeg ikke er fornøyd med tjenestene, for eksempel hvis jeg synes jeg får for lite hjelp, eller dersom jeg er uenig i måten hjelpen gis på.

Håndboka er utarbeidet av Helsedirektoratet, som også vil ha ansvaret for å oppdatere innholdet. Boka vil bli tilgjengelig på Helsedirektoratets nye nettside ”Helse og omsorg”. Den vil også bli sendt ut til alle landets kommuner, alle fastleger, sykehus, NAV, frivillige organisasjoner og brukerorganisasjoner over nyttår.