Historisk arkiv

Statssekretær Rigmor Aasrud på helsepersonellkonferanse i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet deltok 3.-5. mars på det første globale forum om helsepersonell i Kampala, Uganda. Fra norsk side ble det bekreftet at Regjeringen vil avstå fra å drive målrettet rekruttering av helsepersonell fra utviklingsland.

Det er den internasjonale helsepersonellalliansen (GHWA) som står bak forumet. GHWA retter søkelyset mot den globale mangelen på helsepersonell. I Verdens helserapport 2006 fremgår det at 57 land, flesteparten i Afrika og Asia, har en akutt mangel på helsepersonell. I følge WHO er det behov for 4 millioner helsepersonell for å fylle gapet i disse landene. Samtidig ventes etterspørselen etter helsepersonell å stige i utviklede land, blant annet som følge av demografiske endringer.

Ministere og myndighetsrepresentanter, det sivile samfunn, finansinstitusjoner, helsearbeidere, akademiske institusjoner og yrkessammenslutninger diskuterte blant annet viktigheten av lederskap, helsesystemer, informasjonssystemer, tilstrekkelig finansiering og utdanningskapasitet for å løse utfordringer knyttet til helsepersonellmangelen.

Statssekretær Aasrud deltok blant annet på en rundbordskonferanse som diskuterterte innretningen på erklæringen ”Health Workers for All and All for Health Workers”.
- Regjeringen har gjort det klart at Norge ikke skal drive målrettet rekruttering av helsepersonell fra utviklingsland, sa statssekretær Rigmor Aasrud.

De rundt 1000 deltakerne på forumet ble på forumets avslutningsdag enige om erklæringen og en global handlingsplan. Dokumentene gir retning for videre kurs for en koordinert, kollektiv internasjonal og nasjonal innsats for å løse utfordringene knyttet til helsepersonell.