Historisk arkiv

Statsråd Sylvia Brustad tar grep for å sikre forsvarligheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet er kjent med Statens helsetilsyns rapport om akuttmottakene. - Jeg vil ta dette opp med de ansvarlige i møter allerede denne uken, sier statsråd Sylvia Brustad.

Helse- og omsorgsdepartementet er kjent med Statens helsetilsyns rapport om akuttmottakene. Denne viser at mangelfull styring og ledelse preger hverdagen i akuttmottakene. Helsetilsynets vurdering er at dette til tider gir uforsvarlig behandling. Statsråd Sylvia Brustad vil ta tiltak for å sikre at landets akuttmottak skal ha faglig forsvarlig og god standard. - Vi må ha trygghet for at det tilbudet som møter befolkningen i de mest kritiske livssituasjoner er faglig forsvarlig, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Hun vil ta saken opp med de ansvarlige i møter allerede denne uken.

Statens helsetilsyn gjennomførte i 2007 et landsomfattende tilsyn med akuttmottakene i de somatiske sykehusene. Tilsynet viser at i 25 av de 27 helseforetak som er omfattet av tilsynet, arbeider ikke ledelsen tilstrekkelig systematisk og målrettet for å sikre forsvarlig drift og pasientbehandling i akuttmottakene, slik helselovgivningen pålegger. Helsetilsynet ser dette som uakseptabelt.

- Funnet i dette tilsynet er av en slik karakter at jeg vil benytte meg av de virkemidler jeg rår over for å sikre at landets akuttmottak bringes opp på det nivået som lov og forskrift fastsetter, sier statsråd Sylvia Brustad. - Vi skal ha sikkerhet for at vi møter et faglig forsvarlig tilbud når vi trenger akutt behandling på sykehus. Noe annet er ikke akseptabelt. Jeg vil kalle inn til foretaksmøter med de regionale helseforetakene for å forsikre meg om at arbeidet med å få på plass en bedre styring av akuttmottakene har den nødvendige prioritet i det enkelte helseforetak, sier statsråden.

Som ledd i arbeidet vil Sosial- og helsedirektoratet bli bedt om å gi sin vurdering av de påpekte forholdene, og komme med forslag til hvordan sikre at den akuttmedisinske beredskapen er organisert på en måte som sikrer faglig forsvarlighet og god kvalitet.

Helse- og omsorgsdepartementet arbeider også langsiktig med hele den akuttmedisinske kjeden, som omfatter både ambulansetjenesten, legevakt og akuttmottak og -behandling ved sykehusene. Sosial- og helsedirektoratet har en viktig rolle i dette arbeidet.

Helsetilsynet har hatt møter med de regionale helseforetakene, og arbeidet er i gang lokalt for å rette opp påviste mangler.

Helsetilsynets rapport (lenke)