Historisk arkiv

Russland overtar ledelsen av helsesamarbeidet under Den nordlige dimensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Norge er 25. november vertskap for årskonferansen til Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet. På møtet vil Russland formelt overta formannskapet i Partnerskapet etter Norge.

I forbindelse med konferansen hadde helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Russlands visehelseminister med ansvar for helse, Veronika Skvortsova, bilaterale samtaler 24. november.

Anne-Grete Strøm-Erichsen og Veronika Skvortsova

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sammen med Russlands visehelseminister Veronika Skvortsova. Last ned bildet fra Flickr. 

- Russland har vært viseformann under Norges toårige formannskap, i denne perioden har vi også styrket og fått en tettere bilateral dialog. Regjeringen setter samarbeidsrelasjonene i nordområdene høyt, og vi benytter årlig betydelige ressurser til utvikling og styrking av helsesamarbeidet mellom Norge og Nordvest-Russland. Da er det også viktig at våre relasjoner med russiske sentralmyndigheter er godt, noe jeg opplever denne formannskapsperioden har bidratt til, uttaler helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i forbindelse med årskonferansen.

– Jeg setter stor pris på at Russland nå overtar Partnerskapets formannskap, og mener det demonstrerer at Partnerskapet for helse og livskvalitet oppleves som en relevant og viktig ramme for helsesamarbeidet mellom EU og nabolandene i nord.

Partnerskapet for helse og livskvalitet under Den nordlige dimensjon ble etablert i Oslo i 2003, som nå omfatter 13 land, EU-kommisjonen og åtte internasjonale organisasjoner. Norges toårige formannskap i Partnerskapet avsluttes onsdag, når helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen leder Partnerskapets årskonferanse.

Under formannskapet har Norge satset på å styrke oppmerksomheten om fengselshelse, en ny strategi for Partnerskapet er utviklet, og Partnerskapet har gitt innspill til EUs Østersjø-strategi. De neste to årene vil Russland overta som formann for Partnerskapet med Finland som viseformann. Norge planlegger en fortsatt aktiv deltakelse i partnerskapet også etter at vårt formannskap nå avsluttes.