Historisk arkiv

Livreddende hjerte- og karregister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker å opprette et nasjonalt hjerte- og karregister. – Dette er sykdommer som rammer svært mange. Økt kunnskap om forebygging, diagnostisering og behandling vil bidra til økt kvalitet og bedre helsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Helse- og omsorgsdepartementet sender nå på høring forslag til forskrift om etablering av et nasjonalt hjerte- og karregister.

– Å styrke kunnskapen om hjerte- og karsykdommer vil redde liv. Vi har mange gode helseregistre i Norge. Men det er fortsatt slik at vi mangler viktig kunnskap om årsaker og forekomst av sykdom og kvaliteten på helsehjelpen for enkelte pasientgrupper, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forslaget til forskrift legger stor vekt på at pasientene skal være trygge på at helseopplysninger ikke misbrukes eller kommer på avveier, og at deres personlige integritet ivaretas.

Både pasientorganisasjoner, fag- og forskningsmiljøer og sykehusene har understreket viktigheten av å etablere et slikt register.

– Vi har nå lang erfaring med kreftregisteret. Vi ser at kreftregisteret har gitt viktige resultater som har styrket både kreftforskning og ikke minst kreftbehandlingen, sier Strøm-Erichsen.

Hjerte- og karsykdommer er vår største gruppe folkesykdommer. Antallet mennesker som lever, og dør, med hjerte- og karsykdom øker, og er forventet å øke ytterligere i årene framover. 

– Vi vil bli flere eldre i Norge. Det innebærer at flere pasienter framover vil ha hjerte- og karsykdom, sammen med andre sykdommer. Registeret vil være et viktig hjelpemiddel i vurdering av effekten av forebyggende tiltak og organisering av helsetjenesten. Det vil også kunne utgjøre et viktig element i arbeidet for å sikre sosial og geografisk likhet i helsehjelpen, sier helse- og omsorgsministeren.

– De nye helseregistrene skal brukes for å sikre at pasientene får så god behandling som mulig, sier Strøm-Erichsen.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter