Historisk arkiv

Ventetidene ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

– Jeg stilte ved årsskiftet nye, strengere krav til ventetider ved sykehusene. Nå viser tall at ventetiden har gått ned i årets tre første måneder. Vi er på rett vei, men det gjenstår fortsatt mye arbeid. Sykehusene må jobbe intenst for å videreføre denne trenden, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Tallene viser at gjennomsnittlig ventetid har gått ned fra 79 dager i januar til 75 dager i mars. I januar var andel fristbrudd 14 prosent, mens de i mars var 11 prosent.

Pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp kommer inn til behandling uten ventetid og inngår ikke i disse tallene. Rundt 70 prosent av alle døgnopphold på sykehus er øyeblikkelig hjelp.

I oppdragsdokumentet for 2011 til de regionale helseforetakene stilte helse- og omsorgsministeren krav knyttet til ventetid og fristbrudd. Sykehusbudsjettene ble styrket i statsbudsjettet 2011 for å redusere ventetider og øke kvaliteten.

Ferske tall fra Norsk pasientregister viser at aktiviteten ved sykehusene fortsetter å stige. Det er vekst innenfor alle typer opphold.

I 2010 var det 865 699 døgnopphold, 428 930 dagbehandlinger og litt over 4,8 millioner polikliniske konsultasjoner ved somatiske sykehus. Sammenlignet med året før var det aktivitetsvekst for alle typer opphold.

Antall døgnopphold økte med 0,2 prosent, antall dagbehandlinger økte med 2,6 prosent og antall polikliniske konsultasjoner økte med 3,2 prosent. Fra 2009 til 2010 økte antall behandlinger ved sykehusene med mer en 160.000.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter