Historisk arkiv

Åpenhet om svingdørspasienter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Reinnleggelser er en belastning for pasientene, og kan skyldes dårlig kvalitet eller planlegging i forbindelse med annet utskrivning. Ofte er det eldre som blir svingdørspasienter, og jeg vil derfor måle og offentliggjøre hvor ofte dette forekommer, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Vi vet at bedre kvalitet og samhandling hos både sykehus og kommunen kan redusere hvor ofte eldre må sendes mellom kommune og sykehus. Samhandlingsreformen skal bidra til å forbedre samarbeidet mellom sykehus og kommuner, og jeg vil ha åpenhet om hvor godt de lykkes, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Resultatene viser at forekomsten av reinnleggelser varierer mellom 8,2 pst til 18,2 pst for sykehusene og mellom 8,5pst til 20,9 pst for kommunene. De fire største diagnosegruppene astma/KOLS, brudd, hjertesvikt og lungebetennelse utgjør om lag 76 pst av alle reinnleggelser. Dette er første gang tallene måles, og vi har derfor ikke et sammenligningsgrunnlag fra tidligere år.

Noen reinnleggelser vil kunne være en del av god pasientbehandling, f.eks for pasienter med langtkommet kreftsykdom som krever tett oppfølging. Andre ikke-planlagte reinnleggelser betraktes oftest som uttrykk for uhensiktsmessige forløp som kan skyldes kvalitetssvikt i behandlingsforløpet. Reinnleggelser kan derfor være et tegn på både god og dårlig kvalitet, og resultatene må tolkes deretter.

- Jeg forventer at kommunene og sykehusene går i gjennom sine resultater for å se hvordan de kan lære av hverandre. I tillegg legges resultatene på www.helsenorge.no slik at pasienter, presse og andre kan følge med på resultatene avslutter statsråd Strøm-Erichsen.

Les mer om kvalitetsindikatorene på helsenorge.no

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter