Historisk arkiv

Rett til helsehjelp for 500 000 flere pasienter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsministeren legger frem et lovforslag som sikrer over 500 000 flere pasienter enn i dag rett til nødvendig spesialisthelsetjeneste. Pasientene får samtidig en individuell frist for når helsehjelp senest skal settes i gang.

- Dette forslaget vil bidra til likeverdige tjenester, bedre rettsikkerheten til pasientene, og gjøre arbeidshverdagen for helsepersonell mye enklere, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Hovedformålet med forslagene til lovendringer er å forenkle og forbedre regelverket, bedre støtte et forsvarlig pasientforløp, samt sikre bedre og mer ordnet tilgang til spesialisthelsetjenesten for de pasientene som har behov for dette.

- Lovendringene vil bidra til å sikre at pasienter får helsehjelp innen forsvarlig tid. Det vil gi en likeverdig tjeneste hvor ikke kun de ressurssterke pasienter som kjenner sine rettigheter blir tatt hånd om, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Tre hovedtrekk ved lovforslaget for pasientene

  • Forslaget innebærer at sykehusene skal gi raskere og mer konkret tilbakemelding enn i dag. Fristen for å vurdere henvisningen fra fastlege endres fra 30 til 10 virkedager.
  • Forslaget stiller krav til at sykehusene skal gi et tidspunkt til pasientene for når utredning eller behandling skal starte.
  • For de aller fleste pasienter bør dette være en konkret time for utredning eller behandling.

I dag skilles det mellom de som har behov for hjelp og de som har rettighet.

- Vi foreslår et viktig skritt: Har du behov har du også rett. Det vil gi større forutsigbarhet og bedre trygghet for alle, sier Støre.

- Dette innebærer en betydelig forsterkning av pasientrettighetene, og bidrar til bedre rettssikkerhet. I dag er det dessverre slik at det kan være tilfeldig om man får en rett, avhengig av hvilken region eller hvilket helseforetak man behandles på, sier Støre.

I dag er det slik at det er pasienten som skal kontakte HELFO dersom det oppstår fristbrudd. Regjeringen foreslår at sykehuset for ansvar for å gjøre dette på vegne av pasienten. Det skal skje ikke kun når fristbrudd har oppstått, men allerede på det tidspunktet hvor sykehuset ser at man ikke kan oppfylle fristen. Dette vil bidra til å sikre at alle pasienter får helsehjelp innen forsvarlig tid.

- Ingen pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten skal lengre være usikker på om og eventuelt når man skal inn til utredning eller behandling, sier Støre.

For helsepersonellet vil forslagene innebære:

  • Regelverket forenkles slik at hverdagen til helsepersonellet blir enklere. For eksempel vil vurderingen av om en pasient har rett til nødvendig helsetjenestebli sammenfallende med den helsefaglige vurderingen.
  • Det innebærer at dersom en helsefaglig vurdering tilsier at pasienten har behov for helsehjelp, skal helsepersonellet også tildele pasienten en rett.
  • Det innebærer at helsepersonell i større grad enn i dag kan fokusere på å yte helsehjelp enn på å foreta kompliserte juridiske vurderinger.

For sykehusene vil forslagene innebære:

  • Det stilles tydelige og ambisiøse krav til helseforetakene.
  • Helseforetakene må blant arbeide med kompetanseheving, de pasientadministrative systemene og bedre informasjon til pasientene for å kunne overholde de foreslåtte lovforslagene.

- Jeg vet at dette er arbeid som har høy prioritet i sektoren, og at det gjøres mye godt arbeid for å tilpasse den enkelte pasient. Nå blir dette enda tydeligere, sier Støre.

- Jeg vil understreke at de foreslåtte lovendringene ikke alene er tilstrekkelige for å nå målsettingene. Problemene som har vist seg med fristbrudd, ventelistetriksing osv. er sammensatte. Tilbakemeldinger fra aktører i sektoren tyder på at regelverket er en avårsakene til problemene. Vi kommer derfor med disse lovforslagene nå, men det er viktig også å ha fokus på andre ikke-rettslige tiltak for å bedre pasientforløpene og sikre at alle pasienter får forsvarlig helsehjelp, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

I tillegg til endringene i pasient- og brukerrettighetsloven, sender departementet på høring forslag til lovendringer som er nødvendige for å implementere pasientrettighetsdirektivet. Departementet vil ta endelig stilling til forslagene som fremmes i høringsnotatet etter høringsrunden.

Endringene sendes på høring med tre måneders høringsfrist.

Les høringsdokumentene

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter