Representantforslag 17 S (2009-2010) om en utredning knyttet til prøveprosjekt med Naloxon nesespray til bekjempelse av overdosedødsfall
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Brev | Dato: 18.12.2009
Helse- og omsorgsmininster Anne-Grete Strøm-Erichsens brev til helse- og omsorgskomiteen på Stortinget angående representantforslag 17 S (2009-2010).
Jeg viser til brev av 12. november 2009 der helse- og omsorgskomiteen ber om en uttalelse til representantsforslag - Dokument nr. 8:17 (2009-2010) - fra stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos, Per Arne Olsen og Jon Jæger Gåsvatn.
I dokumentet fremmes følgende forslag:
”Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt med Naloxon nesespray for bekjempelse av overdosedødsfall”
Det er i media og i andre sammenhenger påpekt at overdosedødsfallene i Norge er høyere enn i de fleste andre europeiske land, slik det også fremgår av de statistiske tallene i Narkotikasituasjonen i Europa – Årsrapport 2008 EONN. Denne rapporten understreker samtidig betydelig usikkerhet rundt ulikhetene i registreringsmetodene i de landene som omfattes av statistikken. En nylig publisert artikkel i Tidsskift for den Norske Legeforeningen nr. 21, 2009 understøtter poenget i den ovennevnte rapporten og konkluderer blant annet med at overdosestatistikk i Norge inkluderer mye mer enn heroinrelaterte dødsfall.
Det er imidlertid urovekkende at et betydelig antall rusmiddelavhengige hvert år dør av en overdose. Samtidig kan det være grunn til å nevne at det i de senere årene har vært en omfattende satsing innenfor flere områder for å redusere antall overdosedødsfall.
Det er etablert lavterskel helsetiltak i en rekke kommuner, og flere av tiltakene utføres av frivillige/ideelle organisasjoner. Det er for eksempel et eget Gatehospital i Oslo i regi av Frelsesarmeen med 17 sengeplasser og 24SJU – Kirkens Bymisjons nye lavterskeltilbud til de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige i Oslo sentrum. Det er etablert feltpleie i en rekke kommuner, og omfattende boligtiltak er iverksatt i tillegg til betydelig styrking av andre kommunale tiltak og prosjekter overfor rusmiddelavhengige for å bedre deres livssituasjon.
I tillegg er det nå i desember åpnet et eget rusmottak på Oslo legevakt, med styrket bemanning fra Oslo Universitetssykehus, på kveldstid hele uken. Her vil det være et tilpasset venteareal, to-tre tilrettelagte undersøkelses- og observasjonsrom i tillegg til sengeplasser som er forbeholdt ruspasienter ved en observasjonspost, med liggetid inntil 24 timer. Samtidig med dette er det åpnet en midlertidig rus-akutt på Aker sykehus med 1-2 sengeplasser og ambulant virksomhet. En permanent rusakutt med 12 sengeplasser vil være operativ i løpet av 2010. Det arbeides også med å etablere en egen rusakutt i Bergen.
Helsedirektoratet har informert meg om at Naloxon er et legemiddel som motvirker effekten av heroin og andre opiater og brukes i behandlingen av overdoser. Legemiddelet er registret i Norge til injeksjon. Det er mest vanlig å benytte intravenøs behandling, men legemidlet kan også settes intramuskulært. Legemidlet kan ikke tas gjennom munnen da det ikke suges opp i tarmen.
Helsedirektoratet viser videre til at det lenge har vært en mulig strategi å lære opp brukermiljøer til å sette Naloxon for å redusere risiko for overdosedødsfall. Det har vært en viss motstand mot å bruke sprøyteformen, både fordi oppbevaringen av sprøytene er problematisk og fordi det kan være fare for smitteoverføring ved stikk. Det er derfor utviklet en nesespray. Ved bruk av nesespray blir legemidlet tatt rett opp i blodet og kommer raskt inn i hjernen der det fortrenger opiater og kan reversere en overdose.
Ifølge Helsedirektoratet er det gjort forsøk der bruk av nesespray sammenliknes med intravenøs eller intramuskulær behandling. Studiene er små, og metodikken gir ikke grunnlag for sikre konklusjoner. Men det kan se ut som om nasal spray er et trygt og effektivt alternativ til standard behandling. Det er imidlertid så langt ikke gjort noen forsøk som viser at tiltaket er effektivt for å redusere overdosedødsfall.
På grunnlag av den ovenstående informasjonen fra Helsedirektoratet vil jeg be Helsedirektoratet vurdere om det bør igangsettes forsøk med bruk av Naloxon nesespray som tiltak for å forebygge overdosedødsfall. En slik vurdering må foretas ut fra et medisinskfaglig forsvarlighetshensyn der det også foretas en kost/nytte-analyse.
Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen