Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1052 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra Stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen om tiltak for rekruttering av helsepersonell.

Jeg viser til ekspedisjon av 20. april 2010, med spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen.

Spørsmål:
Hvilke planer med tiltak kan statsråden legge frem i forhold til rekruttering av ansatte innen helse og omsorgsfagene?

Svar:
Regjeringen har som del av Omsorgsplan 2015 etablert kompetanse- og rekrutteringsplanen Kompetanseløftet 2015, som har som hovedmål å sikre de kommunale omsorgstjenestene tilstrekkelig, stabil og kompetent bemanning. Kompetanseløftet er omtalt i St.mld. nr. 25 (2005-2006) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgs­utfordringer og i de årlige budsjettdokumentene for Helse- og omsorgsdepartementet.

Kompetanseløftet 2015 omfatter strategier og tiltak som både direkte og indirekte bidrar til rekruttering av personell med relevant fagutdanning til de kommunale omsorgstjenestene:

  • Gjennom en årlig rekrutteringskampanje og Aksjon helsefagarbeider bidrar Kompetanseløftet til å øke rekrutteringen til helse- og sosialfagene innenfor videregående opplæring, som i neste ledd bidrar til å øke tilgangen av disse yrkesgruppene til omsorgssektoren.
  • Gjennom tilskudd til kvalifisering og desentralisert høyskoleutdanning bidrar Kompetanseløftet til å øke andelen personell med relevant fagutdanning i sektoren.
  • Gjennom tilskudd til videreutdanning bidrar Kompetanseløftet til kompetanseheving, gjøre en karriere i sektoren mer attraktiv og forhindre avgang fra sektoren.
  • Gjennom satsingen på undervisningssykehjem og undervisningshjemmetjenester bidrar Kompetanseløftet til å styrke fagmiljøet i sektoren, som virker rekrutterende og bidrar til å forhindre avgang fra sektoren.

Det vil i fremtiden kunne bli en knapphet på omsorgsytere, som følge av at vi ikke kan vente en tilstrekkelig tilgang på arbeidskraft og frivillige omsorgsarbeidere i årene fremover. Arbeidskraftbehovet vil øke med vel 125 000 årsverk frem mot 2050. Dette innebærer om lag en dobling i forhold til i dag. For å møte dette, og samtidig sørge for bedre medisinsk og tverrfaglig oppfølging, tilby aktiviteter og sosiale aktiviteter, støtte i dagligliv med måltider osv, må vi også åpne for større faglig bredde med plass til flere yrkesgrupper.

Jeg har i dette arbeidet et godt samarbeid med Kunnskapsministeren og Forsknings- og høyere utdanningsministeren om dimensjoneringen og den videre utviklingen av helse- og sosialutdanningene.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen