Historisk arkiv

Spørsmål nr. 124 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen om Helse Fonna HF og Helse Bergen HF.

Det vises til brev fra Stortingets president av 21. oktober 2010 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen:

”Ut i fra ulike signaler og vedtak som er gjort i forhold til sykehusene (Stord, Odda og Valen), som i dag ligger inn under Helse Fonna, kan det være fornuftig å bestemme, ut i fra et innbygger- og ansattebehov, at det mest tjenlige hadde vært å legge tre av sykehusene inn under Helse Bergen og at Haugesund sykehus legges inn under Helse Stavanger. Er statsråden enig i at dette burde vært gjort, og eventuelt gjøre noe, forhold til dette?”

Svar:
Helse Vest har ansvaret for sikre at befolkningen i helseregionen får gode og likeverdige spesialisthelsetjenester innenfor de rammer som Helse Vest har til disposisjon. Hensikten med at de regionale helseforetakene organiserer sykehus som egne rettssubjekter slik som Helse Fonna HF, er nettopp desentralisert styring – som gir beslutningstagerne mer nærhet til virksomhetene og bedre brukerorientering.

I styringsdialogen med de regionale helseforetakene har jeg pekt på at det er nød-vendig med fortsatt utvikling og omstilling av tilbudet i spesialisthelsetjenesten – dette for å møte endringer i sykelighet, alders- og befolkningssammensetning og medisinsk teknologi. Disse forhold har Helse Fonna tatt hensyn til i planleggingen av det frem-tidige tjenestetilbudet. Videre har de satt fokus på samhandling og det å skape gode og forutsigbare behandlingsforløp – og lagt særskilt vekt på at eldre og kronikere skal få et tilbud nær der de bor.

Helse Vest har opplyst at de ikke har planer om å endre dagens ordning med fire helseforetak som driver sykehus. Bakgrunnen for dette er både gode erfaringer med dagens organisering, og at det ikke har tilkommet forhold som skulle tilsi at en endret organisering vil være mer hensiktsmessig.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen