Historisk arkiv

Spørsmål nr. 149 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Per Arne Olsen om fødetilbudet i Nordfjord og Lærdal.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 25. oktober 2010 vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse adressert til statsråd Liv Signe Navarsete. Spørsmålet besvares av meg som ansvarlig statsråd for helse- og omsorgssaker.

Stortingsrepresentant Per Arne Olsen har stilt følgende spørsmål:

”Vil statsråden bidra til at nedlegging av fødetilbudet i Nordfjord og Lærdal blir stoppet, slik statsråden har lovet gjennom utspill til Nationen 19.10.2010?

Begrunnelse:
I forbindelse med fremleggelsen av ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester og ny nasjonal helseplan uttalte statsråden at disse dokumentene la grunnlaget for å se på alle nedleggingssaker av sykehus på nytt (Nationen 19.10.2010). Til tross for dette uttaler styrelederen i Helse Vest til NRK Sogn og Fjordane den 22. okt. at fødeavdelingene i Nordfjord og i Lærdal uansett skal legges ned. Flere Frp-representanter har tidligere bedt helseministeren avklare om hun vil gripe inn og stoppe pågående prosesser i helseforetakene. Dessverre har vi ikke fått noen slike signaler. Vi viser til svar fra helseministeren til representantene Starheim og Dale.”

Svar:
Som en oppfølging av St.meld. nr. 12 (2008-2009), ”En gledelig begivenhet”, skal det i hver enkelt helseregion utarbeides helhetlige og flerårige planer for fødetilbudet i regionen. Dette ga Stortinget sin tilslutning til i behandlingen av meldingen.

Helse Førde HF har, som et ledd i denne prosessen, gått inn for at fødetilbudene i Nordfjord og Lærdal skal legges ned. Helseforetaket har foreslått at alle fødsler i fylket skal skje i Førde, men at en får enheter for barsel, svangerskap og kvinnesykdommer ved sykehusene i Indre Sogn og Nordfjord.

Dette forslaget skal behandles av Helse Vest RHF, og de endelige regionale fødeplanene skal deretter sendes Helse- og omsorgsdepartementet innen 15. november slik at departementet kan behandle planene. De godkjente planene vil være en del av grunnlaget for Nasjonal helse- og omsorgsplan.

Regjeringen er klar på, slik vi også har skrevet i utkastet til Nasjonal helse- og omsorgsplan, at vi skal opprettholde det desentraliserte sykehustilbudet vi har i dag. I utkastet, som skal legges frem for Stortinget i form av en stortingsmelding til våren, har vi lagt særlig vekt på at det er viktig å sikre nærhet til akuttfunksjoner og fødetilbud, og at ingen lokalsykehus skal bli lagt ned. Når det gjelder eventuell omstilling av sykehustilbud, foreslår regjeringen at en i prosessen skal ta hensyn til geografi, reisetider og lokale og samfunnsmessige hensyn. Det er videre sagt at berørte kommuner i tillegg til brukere og ansatte i foretaket skal trekkes inn i prosessene.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen