Historisk arkiv

Spørsmål nr. 170 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn om smilefjesordning.

Det vises til brev fra Stortingets president datert 27. oktober 2010 vedlagt spørsmål nr. 170 til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Spørsmålet er videresendt undertegnede som riktig statsråd.

Den 1. juli i 2007 startet det pilotprosjekter med Smiley i Mattilsynets region Trøndelag, Møre og Romsdal. Ved hjelp av symboler ved inngangspartiet skulle forbrukerne få informasjon om hygienestandarden på spisestedene i regionen. Erfaringene fra pilotprosjektet skulle så danne grunnlag for å vurdere eventuell innføring av en smilefjesordning i hele Norge. Hvordan har det gått med pilotprosjektene og hvilke planer har Regjeringen i forhold til videre innføring av merkeordningen?

Svar:
Pilotprosjektet med en smilefjesordning på spisesteder i Mattilsynets region Trøndelag, Møre og Romsdal har ifølge Mattilsynet vært svært vellykket. Dette har Mattilsynet rapportert tilbake til Helse- og omsorgsdepartementet i brev datert 8. desember 2009. Mattilsynet pekte blant annet på bedre etterlevelse av kravene i regelverket, behov for færre oppfølgingsbesøk, samt støtte fra ansatte og publikum. Mattilsynet anslo i den mottatte konsekvensutredningen estimater for den årlige samlede samfunnsmessige bruttobesparelsen som følge av færre matrelaterte sykdomshendelser ved innføring av en landsomfattende smilefjesordning. Samtidig la Mattilsynet i konsekvensutredningen fram estimater som viste at en slik landsomfattende smilefjesordning i serveringsnæringen ville være svært ressurskrevende.

Mattilsynet konkluderte på bakgrunn av en helhetlig vurdering med ikke å anbefale departementet å innføre en landsdekkende smilefjesordning på nåværende tidspunkt.

Departementet har senere i brev datert 20. september 2010 bedt Mattilsynet om en nærmere vurdering av ulike innføringsalternativer med sikte på en mulig avgrensning av ressursbehovene. Departementet avventer for tiden svaret fra Mattilsynet på en slik nærmere vurdering.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen