Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1736 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen om Stiftelsen Nordre Aasen og hovedstadsprosessen.

Jeg viser til brev fra Stortingets president datert 17. september 2010 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen:

Ved vedtak om at Ahus skal overta ansvaret for bydelene Alna, Stovner og Grorud har det vært en klar forutsetning, også fra statsråden, at tilbudet ikke skal bli dårligere. Alt tyder nå på at flere titalls brukere som har hatt et godt tilbud på Nordre Aasen vil bli skadelidende fordi Ahus nekter å videreføre driftsavtalen. Dette er et tilbud som gis til barn med autisme, psykisk utviklingshemmede, språkvansker mm. Mener statsråden at dette er i tråd med forutsetningene for overflyttingen?

Svar:
Da Stortinget ga klarsignal for byggingen av Akershus universitetssykehus HF (Ahus) i statsbudsjettet for 2004, ble det samtidig besluttet at befolkningen i bydelene Stovner, Grorud og Alna skulle ha Ahus som sitt fremtidige lokalsykehus.

De to nordligste bydelene, Stovner og Grorud, ble overført til Ahus allerede i 2004, mens mens befolkningen i Alna skal overføres fra Oslo Universitetssykehus HF  til Ahus fra 2011. Som en konsekvens av dette, vil Oslo Universitetssykehus HF fra 2011 få et mindre og Ahus et større pasientgrunnlag.

Jeg har gitt klart uttrykk for at før befolkningen overføres fra Oslo universitetssykehus HF til Ahus i 2011, skal det gjøres nødvendige vurderinger av både forsvarligheten og kapasiteten i tjenestetilbudet. Dette slik at befolkningen i hovedstadsområdet skal sikres et minst like godt fremtidig tjenestetilbud.

Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at Oslo Universitetssykehus HF har hatt driftsavtale med stiftelsen Nordre Aasen innen utredning og habilitering av barn og unge med sammensatte funksjonsvansker. Dette tilbudet har vært organisert på en annen måte i Oslo enn i resten av landet. Spesielt gjelder dette innen motorisk intensiv trening og intensiv trening til barn og unge med autisme eller psykisk utviklingshemming, der grenseoppgangene mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen har vært en annen i Oslo enn i resten av landet.

Ved Ahus har det siden 1998 vært en egen avdeling for habilitering av barn og unge som har sikret et godt tjenestetilbud til denne pasientgruppen i hele Akershus. Avdelingen har høy kompetanse på de områdene der stiftelsen Nordre Aasen har sitt tjenestetilbud. I forbindelse med at Ahus får et større pasientgrunnlag fra 2011, arbeides det med å styrke kapasiteten.

OUS og Ahus vedtar i disse dager en avtale om prinsipper for overføringen av pasientene. Etter dette vil de ulike fagmiljøene gjøre konkrete vurdering av tilbudet til de ulike pasientgruppene. Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at Ahus i den forbindelse, i dialog med stiftelsen Nordre Aasen, vil diskutere områder der det kan være hensiktsmessig for Ahus fortsatt å kjøpe tjenester innen utredning og habilitering av barn og unge fra stiftelsen Nordre Aasen.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen