Historisk arkiv

Spørsmål nr. 350 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Olemic Thommessen om anbudssystem og rehabiliteringsinstitusjoner.

Jeg viser til brev fra Stortingets president datert 19. november 2010 med spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Olemic Thommessen.

Spørsmål:
Dersom man ønsker å ta private rehabiliteringsinstitusjoner i bruk på en offensiv måte må det være en målsetting at det faglige mangfoldet disse institusjonene representerer kommer til nytte for pasientene. Det må da være hensiktsmessig også å bidra til spesialiserte tilbud slik tilfellet var for Sølvskottberget. Mener Helseministeren dagene anbudssystem med kontraktsperioder på 1 - 2 år er egnet for slik spesialisering?

Begrunnelse:
Sølvskottberget rekonvalesentsenter er en godt etablert virksomhet med plass til 40 pasienter. Etter anbudsrunde for innkjøp av tjenester av Helse Sør-Øst er institusjonen ikke tildelt noen innkjøp, og virksomheten står nå i fare for å bli nedlagt. Vedtaket fra Helse Sør-Øst blir påklaget. Etter at Fron Rehab og Kløverhagen har lagt ned sin virksomhet vil dermed den siste rehabiliteringsinstitusjonen i Gudbrandsdalen forsvinne. I forrige anbudsrunde ble Sølvskottberget oppfordret til å gi et tilbud til pasienter med CFS/ME. I denne forbindelse fikk institusjonen tildelt til sammen kr.1,8 millioner i 2008 og 2009 for å bygge opp et spesialisert tilbud. Sølvskottberget har arbeidet aktivt med å utvikle dette tilbudet og har i dag blant annet et 8-ukers mestringskurs for pasienter i nevnte kategori.

Svar:
Jeg har blitt informert om at avtalene Helse Sør-Øst RHF har for kjøp av rehabiliteringstjenester løper ut 31.12.2010. Dette gjelder også Sølvskottberget. Helse Sør-Øst startet prosessen med ny avtaleinngåelse i januar 2010. Alle avtaleparter ble da informert om at det skulle inngås nye avtaler, og at det skulle gjennomføres en konkurranse i tråd med gjeldende regelverk for offentlige anskaffelser.

Helse Sør-Øst RHF har opplyst at de er i sluttfasen for anskaffelsen. I alt 33 av 38 til-bydere har fått tilbud om avtale ut fra en vekting av kvalitet (50 %), pris (30 %) og tilgjengelighet (20 %). Helse Sør-Øst har videre informert meg om at tilbudet til pasienter med utmattelsestilstander CFS/ME) er en del av den nye avtaleporteføljen.

Det er sendt ut informasjon til tilbyderne om hvilke institusjoner som vil bli gitt tilbud om avtale med foretaket. Prosessen er nå inne i en fase hvor det er adgang til å klage på tildelingen, og Helse Sør-Øst vil derfor ikke gå i detalj på innretningen på tilbudene før klagebehandlingen er avsluttet. Den økonomiske rammen på anskaffelsen av rehabiliteringstjenester er i Helse Sør-Øst 880 mill kroner og avtalelengden er 4 år for alle avtaler.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen