Historisk arkiv

Spørsmål nr. 502 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bent Høie om opptreningstilbud og fysisk rehabilitering.

Det vises til brev fra Stortingets president datert 10. desember 2010 vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Bent Høie til skriftlig besvarelse:

Hva vil statsråden gjøre for å hindre at endringer i takstene for fysikalsk rehabilitering svekker opptreningstilbudet til pasientene?

Begrunnelse:
Helsedirektoratet har besluttet å redusere takstene for enkelte former for poliklinisk rehabilitering med 75 % i inneværende år. Dette betyr et betydelig bortfall av inntekter for avdelinger innenfor fysikalsk medisin og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten.

Det er tverrpolitisk enighet om å styrke tilbudet innenfor habilitering og rehabilitering. Det er imidlertid flere utviklingstrekk som trekker i motsatt retning. Regjeringspartienes vedtak om å avvikle refusjon for poliklinisk rehabilitering har faktisk ført til nedlegging av opptreningstilbud i flere helseforetak. De regionale helseforetakene ble gitt i oppdrag å øke aktiviteten innen rehabilitering og habilitering med minst 1,5 prosent fra 2008 til 2009. Årsrapporten for 2010 fra Teknisk beregningsutvalg viser imidlertid en nedgang i rehabiliteringstilbudet i Helse Nord og i Helse Midt, og beregningsutvalget uttaler at det derfor ikke er noen indikasjoner på at kravet om aktivitetsvekst på 1,5 prosent er nådd i disse regionene. De øvrige to regionene kan ha hatt en slik vekst, men dette er usikkert ifølge beregningsutvalget. Helse- og omsorgsministeren har også stilt krav overfor de regionale helseforetakene skulle være på samme nivå i 2009 som i 2008. Dette kan bare dokumenteres innfridd for Helse Sør-Øst sitt vedkommende.

Det er svært alvorlig at rehabiliteringstilbudet på mange områder svekkes fremfor å styrkes, slik Stortinget har forutsatt. Det er derfor bekymringsfullt at det foretas endringer i finansieringssystemet som kan medføre en ytterligere svekkelse av tilbudet. Det er særlig alvorlig at dette rammer avdelinger for fysikalsk medisin og rehabilitering, i lys av at opptreningstilbudet nå legges om fra døgnbaserte til polikliniske tilbud. Det er viktig at Helse- og omsorgsministeren iverksetter tiltak som forhindrer at tilbudet svekkes, og som sikrer at tilbudet strykes i trad med Stortingets og statsrådens krav.

Svar:
I budsjettet for 2010 er ordningen som innebærer at enkelte helseforetak kan kreve takster og egenandeler etter takstsystemet for fysioterapeuter i kommunehelsetjenesten avviklet. Endringen skjer i forbindelse med at det tas i bruk et nytt felles DRG-/ISF-system som også omfatter somatisk poliklinikk fra 2010. I forbindelse med omlegg-ingen er det overført 43 mill. kroner til basisbevilgningen til de regionale helsefore-takene.  

Denne aktiviteten ble ikke registrert og rapportert til Norsk pasientregister slik øvrig ISF-finansiert aktivitet i helseforetakene blir. Helsedirektoratet har anslått at ordningen utgjorde om lag 200 000 konsultasjoner på årsbasis.

Det reises her spørsmål om ikke også poliklinisk fysioterapi bør inkluderes i ISF. Jeg er enig i at det er viktig at finansieringssystemet i spesialisthelsetjenesten understøtter ønsket faglig utvikling og hensiktsmessig arbeidsdeling mellom helseforetak og kommuner.    

Fysioterapi innen spesialisert rehabilitering inngår i dag i grunnlaget for beregning av DRG-poeng til regionale helseforetak når fysioterapeuter er en del av et tverrfaglig team. Om lag 14 000 slike opphold er med i beregningsgrunnlaget for ISF i 2009 og som er videreført.

For å skaffe oversikt over omfanget av poliklinisk fysioterapi i helseforetakene, er det viktig at aktiviteten registreres og rapporteres. I ISF-regelverket for 2011 er det derfor stilt krav om at konsultasjoner hos fysioterapeut og poliklinisk fysioterapi i helsefore-takene skal rapporteres til Norsk pasientregister.
 
I tillegg er det viktig å understreke at Nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering forutsettes å bidra til at habilitering og rehabilitering får den posisjon i helse- og omsorgs¬tjenesten som de overordnede helse- og velferdspolitiske mål tilsier. Dette krever både løpende oppfølging og et langsiktig utviklingsarbeid. Dette er presisert overfor de regionale helseforetakene i oppdragsdokumentet.

Det har vært en økning i midlene som de regionale helseforetakene har benyttet til kjøp av tjenester i private opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner. I 2006 var forbruket 1 085 mill. kroner. I 2009 var forbruket 1 278 mill. kroner (inkl. midler under ordningen ”Raskere tilbake”). I forbindelse med de regionale helseforetakenes kjøp av tjenester er det i økende grad stilt krav til kvalitet i tjenestene, noe som forutsettes å bidra til gode og relevante tjenester til de som trenger det, og at disse tjenestene blir sett i sammen-heng med det øvrige helsetilbudet i regionen.

Ny framtidig kommunerolle er et av hovedgrepene i samhandlingsreformen. At pasienters behov for koordinerte tjenester blir møtt, er et viktig siktemål med reformen. Samhandling og samarbeid er helt sentralt for å få til en god rehabiliteringsprosess for den enkelte. I fremtidens helsetjeneste vil det være viktig å vektlegge tverrfaglighet mer enn det som er gjort til nå. Samhandlingsreformen skal bidra til å styrke denne tilnærmingen.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen