Historisk arkiv

Spørsmål nr. 104 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve om kutt i behandlingstilbud i Møre og Romsdal.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 19. oktober 2011 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve:

Spørsmål:

”Forstår Helseministeren den uroen som befolkningen i Møre og Romsdal føler når livsviktige behandlingstilbud kuttes for å spare penger, og hva vil statsråden gjøre for å sikre lik helsebehandling i hele landet - også i Møre og Romsdal, slik Stortinget har sagt?”

Svar:

Styret for Helse Midt-Norge har nettopp med bakgrunn i å sikre lik helsebehandling i vedtatt å innføre ny finansieringsmodell i Helse Midt-Norge.

Dette ikke er et krav om innsparinger, men en omfordeling for å utjevne de skjevheter som er påvist i forbruket mellom helseforetakene i Helse Midt-Norge. Forslag til statsbudsjettet for 2012 som regjeringen har lagt fram for Stortinget, legger opp til økte rammer for pasientbehandlingen. I Midt-Norge skal denne veksten fordeles mellom helseforetakene slik at befolkningen får et best mulig og likeverdig tilbud, men effekten blir ikke reduksjon i Møre og Romsdal. I forslag til aktivitetsfordeling blir det vekst i alle helseforetak. Det vil derfor bli behandlet flere pasienter i Møre og Romsdal neste år, ikke færre slik man kan få inntrykk av.

Det gjelder også etter at en tar hensyn til den nylig vedtatte finansieringsmodellen som skal føre til gradvis omfordeling mellom helseforetakene over en periode på fire år.

Med vennlig hilsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen