Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1041 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Laila Dåvøy om BPA og ivaretakelse av brukernes rettigheter ved offentlige anskaffelser.

Jeg viser til ekspedisjon av 11.03.11, fra Stortingets president med følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Laila Dåvøy:

Spørsmål:
I vestregionen er det utlyst tjenestekonsesjon for brukerstyrt personlig assistanse, BPA. Dette konsesjonsgrunnlaget har mangler som bla undergraver selve målsettingen med BPA, nemlig at ordningen skal bidra til at personer med omfattende funksjonsnedsettelser får et aktivt og mest mulig uavhengig liv. Kan statsråden redegjøre for hvordan departementet påser at brukernes rettigheter etter gjeldende rettsregler og lovgivers intensjon blir ivaretatt ved offentlige anskaffelser av denne art?

Svar:
Innledningsvis vil jeg vise til at Bærum kommune i forbindelse med representantens spørsmål har henvendt seg til både representanten og departementet og redegjort for innholdet i den omtalte tjenestekonsesjonen. Jeg mener at redegjørelsen fra kommunen bidrar til å belyse saken.

Kommunens sosiale tjenester skal omfatte praktisk bistand og opplæring, herunder bruker¬styrt personlig assistanse (BPA), til dem som har et særlig hjelpebehov på grunn av sykdom, funksjonshemming, alder eller av andre årsaker. BPA er en måte å organisere tjenesten på, og kommunen er forpliktet til å kunne tilby praktisk bistand og opplæring organisert som BPA. Det er vanlig at brukere med BPA også mottar andre tjenester fra omsorgstjenesten.

Brukerstyrt personlig assistanse har siden 2000 vært regulert i sosialtjenesteloven. To rundskriv presiserer innholdet i BPA-tjenesten, rundskriv I-20/2000 og I-15/2005.

Det går fram av departementets rundskriv I-20/2000 at tildeling skal vurderes på samme måten og under de samme rettslige rammene som de andre tjenestene i sosialtjenesteloven. I begge tilfellene skal utmålingen ligge på et forsvarlig nivå ut fra en vurdering av den enkeltes behov. Vedtaket vil så sette ramme for hvilke tjenester som skal ytes og omfanget av disse.

Ved bruk av BPA er kommunen ansvarlig for at bruker og assistenter får den nødvendige opplæring om ordningen, men andre aktører kan forestå denne opplæringen etter avtale med kommunen. Det er viktig at det blir gitt tilstrekkelig opplæring.

Over statsbudsjettet ytes det et statlig tilskudd til kommunene til oppstart av brukerstyrt personlig assistanse for nye brukere. I 2011 er det bevilget om lag 85 mill. kroner til formålet. Jeg har bedt Helsedirektoratet vurdere behovet for endringer i innrettingen av tilskuddsordningen, og jeg vil komme tilbake til dette i forslag til statsbudsjett for 2012.

Jeg viser til at spørsmålet om regulering av brukerstyrt personlig assistanse er et tema i den varslede loven om kommunale helse- og omsorgstjenester. Jeg vil etter Stortingets behandling av den nye loven vurdere behovet for endringer i de rundskrivene som i dag omhandler ordningen.

Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål nr 1048 - brukerstyrt personlig assistanse, BPA, - hvordan sikre at implementering og praksis ikke går utover enkeltpersoners integritet.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen