Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1131 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Laila Dåvøy om endringer i bassengtilbudet ved Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 28. mars 2011 med vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse. Stortingsrepresentant Laila Dåvøy har stilt følgende spørsmål:

”Den mangeårige gruppetreningen i basseng ved Rikshospitalet ble varslet avviklet 1. mars 2011. Begrunnelsen var nye skjerpede sikkerhetsmessige krav om at det må være to ledere til stede. En av gruppene som rammes er en gruppe som har hatt stor nytte av dette i 30 år. Denne gruppen kjenner ikke til at der er kommet nytt regelverk på dette området. Jeg antar at statsråden kjenner til disse og også kan forklare hvorfor de er innført.
Hva vil statsråden gjøre for å opprettholde dette tilbudet?”

Svar:
Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at bassengtreningen ved Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet er opprettholdt, og at det i dag i hovedsak brukes til voksne polikliniske pasienter. Det gjelder reumatikere, slagpasienter, artrosepasienter, poliopasienter, Bechterewpasienter osv. Tilbudet til disse pasientene er organisert som gruppetrening med 5-6 pasienter, og sykehuset har 8 grupper hver dag. Dette innebærer at det ukentlig er mellom 200 og 250 voksne pasienter tilhørende kronikergruppen som bruker bassenget ved sykehuset.

Bassenget er bemannet med en fysioterapeut i 50 pst. stilling, en bassengkoordinator i 100 pst. stilling samt en hjelpepleier i 50 pst. stilling. Helseforetaket opplyser at en slik bemanning er nødvendig for å ivareta de gjeldende krav til sikkerhet som er nedfelt i Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu (hjemlet i kommunehelsetjenesteloven).

Denne forskriften er imidlertid ikke ny, men sykehuset ble først i 2010 klar over at det ble gjennomført bassengtrening som ikke var i samsvar med forskriftens sikkerhetskrav. Den aktuelle gruppen omfattet 14 pasienter, og disse har nå fått et nytt tilbud som er i samsvar med gjeldende sikkerhetskrav. 

Helseforetaket opplyser at disse pasientene ikke ble fratatt tilbudet, men det ble redusert fra 60 minutter til 45 minutter per gang. Dette er for øvrig også det samme tilbudet som de øvrige pasienter med bassengtrening får. Tilbudet gis i den ordinære arbeidstiden ved bassenget, dvs. at treningen ble lagt til kl. 14 i stedet for kl. 17. Gruppen vil få fysioterapeut som instruktør annenhver uke, ikke hver uke som tidligere. Helseforetaket opplyser at gruppedeltakerne har gått i samme gruppe i opptil 30 år, slik at de kan programmet og vet hva de skal gjøre. Sykehuset har skriftlig orientert medlemmene av denne gruppen om omleggingen av tilbudet.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen