Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1245 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Åge Austheim om sykehusstruktur Nordmøre og Romsdal.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 12. april 2011 med følgende spørsmål til skrift besvarelse fra representanten Åge Austheim.

”Kan vi vente å få et svar om sykehusstrukturen i Nordmøre og Romsdal før kommune- og fylkestingsvalget i høst, og er det statsråden som vil ta beslutningen om ett eller to sykehus i Nordmøre og Romsdal”.

Svar:
Helse Midt-Norge har et helhetlig ansvar for investeringer og drift i sin region. Når det gjelder investeringer, har styret i det regionale helseforetaket ansvar og beslutningskompetanse til å vurdere, prioritere og planlegge sine investeringsprosjekter, samt vedta igangsetting av enkeltprosjekter. Forutsetningen er at investeringsprosjekter planlegges slik at kostnader kan håndteres innenfor regionens samlede ressursrammer. Helse Midt-Norge RHF har meldt at de ikke vil ha økonomi til å gjennomføre større investeringer før omkring 2018.

Parallelt med det arbeidet som har pågått med nytt sykehus, har Helse Midt-Norge gjennomført en strategiprosess – Strategi 2020. Strategiplanen bygger på en tydelig prioritering av store og voksende pasientgrupper, desentralisering av helsetilbud for de store pasientgruppene som bruker tjenesten ofte og å frigjøre ressurser fra passiv beredskap til aktiv pasientbehandling. Videre har jeg bedt styret i Helse Midt-Norge RHF om å organisere sykehusene i Møre og Romsdal i et felles helseforetak, slik at man ser de ulike sykehusene i fylket mer i sammenheng. 

Videre planprosess knyttet til nytt sykehus må ta opp i seg de overordnede føringer som er gitt i Nasjonal helse- og omsorgsplan, Helse Midt-Norges strategiplan 2020, og sees i lys av ny organisering av spesialisthelsetjenestetilbudet i fylket.

Mitt hovedanliggende i denne saken er at alle innbyggerne i Møre og Romsdal skal ha et best mulig kvalitetsmessig spesialisthelsetjenestetilbud. Jeg vil ha fortsatt dialog med Helse Midt-Norge i dette arbeidet.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen