Historisk arkiv

Spørsmål nr. 156 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bård Hoksrud om å forenkle vederlagsforskriften.

Det vises til ekspedisjon av 28. oktober 2011 fra Stortingets president med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Bård Hoksrud:

I spørretimen den 21.01.2009 stilte jeg spørsmål til helseministeren om å forenkle vederlagsforskriften, men også om man ville sikre at den enkelte får beholde noe mer av pengene sine enn hva man gjør i dag. Kan statsråden konkretisere når hun vil komme med forslaget til endringer nå snart 3 år siden sist jeg ble lovet gjennomgangen, og vil statsråden bidra til at satsene kommunen kan kreve inn reduseres for å ta hensyn til pasienten, eller vil det fortsatt være provenyet som er det hellige for statsråden?

Svar:

Som kjent bygger vederlagsforskriften på et inntektsbasert system. Den enkelte beboer på sykehjem betaler ut fra egen disponibel inntekt. Denne type beregninger vil alltid være relativt kompliserte fordi den disponible inntekt vil være avhengig av den enkelte beboers ulike inntektsforhold og skattemessige fradrag. Fordelen med dette systemet er imidlertid at den enkeltes vederlag for opphold på sykehjem avpasses den enkeltes inntekt. De som har høy inntekt betaler altså mer for oppholdet enn de som har lav inntekt. For å sikre en sosial profil, må vi også i fremtiden legge til grunn et inntektsbasert system.

Forskrift om vederlag for kommunale helse- og omsorgstjenester i institusjon er kritisert for å være komplisert, vanskelig å forstå og for å kreve et etteroppgjør når skatteligningen foreligger. Kommunene bruker betydelige ressurser på å administrere dagens ordning. I tillegg opplever brukerne forskriften som vanskelig å forstå. Det er vanskelig for beboer og pårørende å kontrollere at kommunene foretar riktig vederlagsberegning. Departementet vil på denne bakgrunn se nærmere på mulighetene for å forenkle vederlagsberegningen for kommunene, gjøre regelverket mer forståelig for brukerne og ivareta en sosial profil på vederlagsberegningen. Departementet vil derfor gjennomgå vederlagsforskriften og komme tilbake med et forslag til nye forskrifter i et eget høringsnotat.

Det er for øvrig riktig som representanten anfører at vederlag for opphold på sykehjem utgjør en betydelig andel av den enkeltes inntekt. Samtidig er det viktig å være klar over at vederlaget dekker kost, losji, nødvendig tannbehandling, medisiner og kom-munale helse- og omsorgstjenester. Dette er varer og tjenester som utgjør en betydelig utgift også for de som bor hjemme. Samtidig er det innbygget i vederlags¬forskriften særskilte fradragsordninger for de med forsørgelsesplikt eller andre særskilte forhold eller utgifter. Jeg deler derfor ikke representantens oppfatning om at dagens vederlags-ordning er urimelig. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten står foran store ut-ford¬¬ringer, og vi vil også i fremtiden måtte sikre at kommunene har et rimelig inntekts-grunn¬lag i vederlaget. Jeg forutsetter imidlertid at den enkelte kommune sørger for nødvendige fradrag for sine sykehjemsbeboere. 

Med vennlig hilsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen