Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1698 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bent Høie om samarbeid med Skandionklinikken i Sverige.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 21. juni 2011 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Bent Høie:

”Det er behov for å utvikle et nærere samarbeid mellom de nordiske landene om tilbud og kunnskapsutvikling på nye avanserte behandlingstilbud. Jeg stiller meg derfor undrende til at Helse- og omsorgsdepartementet ikke følger opp anbefalingen til Helsedirektoratet om et forpliktende samarbeid med Skandionklinikken i Sverige – som både innebærer kunnskapsoppbygging i Norge og et tilbud til pasientene. Vil helse- og omsorgsministeren se på dette på ny?

Begrunnelse:
Helse- og omsorgsdepartementet har i brev av 13.04.11 til Helsedirektoratet bedt om at det arbeides videre med å gi norske pasienter tilgang til protonterapi som utprøvende behandling. Men departementet skriver rett ut at det ikke er aktuelt at Norge går inn som avtalepart med Skandionklinikken i Sverige etter den modellen som arbeidsgruppen under direktoratet anbefaler.

Det stiller jeg meg undrende til. Modellen som anbefales vil innebære at Norge deltar i et felles forsknings- og kunnskapsutviklingsprogram sammen med miljøet i Sverige. Det vil ikke bare gi norske pasienter mulighet til å få dette som utprøvende behandling, men at også Norge er bedre forberedt når dette eventuelt blir en mer vanlig behandling. Dessuten så vil dette også sende et klart signal om at Norge ønsker å delta i et felles nordisk arbeid med å utvikle kompetanse i Norden på nye avanserte behandlingsmetoder.

De nordiske landene er i mange sammenhenger for små hver for seg til å utvikle spiss-kompetanse på nye behandlingsmetoder. Vi vil derfor bli mer og mer avhengig av en arbeidsdeling mellom landene, samtidig som en kobler kunnskapsmiljøene i de ulike landene sammen. Norge bør ta på seg ansvaret for at dette skjer og ikke framstå som lite samarbeidsvillig når andre nordiske land tar den type initiativ som Skandionklinikken er.

Svar:
Jeg anser det som svært viktig at det utredes områder innenfor høyspesialisert medisin som det kan være naturlig å samarbeide om på nordisk nivå. Dette vil sikre høy kvalitet og kostnadseffektivitet når pasientgrunnlaget er lite og bidra til kompetanseoverføring. Det er igangsatt et arbeid for å etablere protonbehandling ved Skandionklinikken i Sverige fra tidligst 2014, og Norge deltar i den faglige utredningen av dette. I tillegg pågår det nå et arbeid gjennom Nordisk ministerråd for sosial- og helsepolitikk for å utrede mulighetene for samarbeid om høyspesialisert pasientbehandling på tvers av landegrensene. Norge ønsker å videreføre samarbeidet under norsk formannskap i Nordisk ministerråd 2012.

For å øke omfanget av kliniske studier og pasienters tilgang til utprøvende behandling, har Norge foreslått å etablere et nordisk samarbeid om gjennomføring av kliniske multisenterstudier. Våren 2011 nedsatte Nordisk ministerråd en arbeidsgruppe for å gjennomføre en mulighetsstudie for etablering av et nordisk samarbeid om kliniske multisenterstudier. Arbeidet ble ledet av Norge. Det er besluttet at arbeidsgrupperapporten sendes på bred høring for å få bedre kunnskap om hva de ulike aktørene mener om forslagene til tiltak. Norge ønsker å prioritere saken innenfor norsk formannskap.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen