Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1739 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Borghild Tenden om kilometergodtgjørelse til pasienter som bruker egen bil til og fra sykehus.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 27. juni 2011 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Borghild Tenden:

Hva er begrunnelsen for at syke pasienter som velger å kjøre egen bil til og fra behandling ved sykehus får 2 kr. i kilometergodtgjørelse når statens satser er 3.65 kr.?

Begrunnelse:
Undertegnede har blitt kontaktet av en pasient som er kreftoperert og mottar cellegift. Behandlingen reduserer immunforsvaret til pasienten så mye at transport i fellesskap med andre personer frarådes av pasientens lege. Bruk av offentlig transport til behandlingen er derfor utelukket.

Eneste alternativet til pasienten er å kjøre egen bil eller ta en drosje uten andre medpassasjerer til sykehuset. Pasienten har fått opplyst at kjøregodtgjørelse for transport med eget kjøretøy er 2 kroner per km. Det er 1.65 kr. mindre enn statens satser. Å gi pasienten 3.65 kr. per km. vil være et langt billigere alternativ enn drosje.

Svar:
Retten til å få dekket nødvendige utgifter i forbindelse med pasienters reise for undersøkelse og behandling er regulert i pasientrettighetsloven § 2-6 med tilhørende forskrift – syketransportforskriften. Etter forskriften har pasienten rett til utgiftsdekning tilsvarende takst for billigste transport med rutegående transportmiddel. Pasienten har rett til å få dekket annen transport når pasientens helsetilstand gjør det nødvendig, for eksempel egen bil eller drosje.

Godtgjørelse for bruk av egen bil er regulert i samme forskrift. I 2011 er godtgjørelsen på 2,10 kroner per kilometer. Godtgjørelsen har de siste årene blitt prisjustert, sist fra 1. januar 2011.

Syketransportforskriften åpner for noe fleksibilitet. I merknad til § 2 heter det at forskriften gir uttrykk for de nødvendige utgifter pasienten mv. har rett til å få dekket. De regionale helseforetakene kan likevel velge å dekke utgifter utover det som følger av pasientrettighetsloven § 2-6 og syketransportforskriften ut fra et behandlingsmessig helhetsperspektiv, forutsatt at dette ikke er i strid med likebehandlingsprinsippet i pasientrettighetsloven § 1-1.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen