Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1847 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftelig spøsmål fra stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry om Livstestamente.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 30. august d.å. vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry:
 
"Det har vært store diskusjoner knyttet til muligheten til å lage et såkalt livstestamente. I tidligere svar til Stortinget svarte helseministeren at Helsedirektoratet hadde innledet en dialog med Legeforeningen med sikte på å utvikle en mal for et livssynsnøytralt livs¬testa-mente som kan tas i bruk av alle som måtte ønske det i livets siste fase og bedre sikre deres rett til selv å velge. Hvor langt har dette arbeidet kommet?"

Svar:
Som representanten Chaudry påpeker, kan et livssynsnøytralt livstestamente være verdifullt for mennesker som befinner seg i livets sluttfase. For helsepersonell og pårørende vil et slikt testamente kunne gi avklarende informasjon i en situasjon som kan være krevende for alle berørte. Selv om et livstestamente ikke er juridisk bindende, kan det være et egnet hjelpemiddel til å kommunisere ønsker og behov som det, innenfor lovverkets rammer, vil være viktig å ta hensyn til.

Helsedirektoratet opplyser at prosessen med å utvikle et standardisert livssynsnøytralt livstestamente har tatt noe tid, men at man tar sikte på å sluttføre dette arbeidet i løpet av 2012. Direktoratet minner samtidig om at det også i dag er opp til den enkelte å uttrykke sine ønsker og behov i tilknytning til livets sluttfase. Et standardisert og livs-synsnøytralt livstestamente kan være et nytt virkemiddel i dialogen mellom pasient og helsepersonell og kan fungere som en nyttig sjekkliste over problemstillinger som vil være sentrale for mange mennesker i livets avsluttende fase.

Med vennlig hilsen


Anne-Grete Strøm-Erichsen