Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1881 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra Hans Olav Syversen om underskudd ved Oslo universitetssykehus.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 8. september 2011 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen:

”I dag kom det opplysninger om at Oslo Universitetssykehus kan være i ferd med å gå mot et underskudd på en milliard kroner for inneværende år. Fra legenes tillitsvalgte sies det klart at dette umulig kan bli innspart uten at det går utover pasientene. Statsråden har tidligere forsikret at Oslo Universitetssykehus følges opp på en særskilt måte i departementet. Hvilke konsekvenser mener statsråden at underskuddet og nye nedskjæringer vil få for pasientene?”

Svar:
På grunn av den særskilte situasjonen med omstillingsutfordringer ga Helse Sør-Øst RHF Oslo universitetssykehus HF tillatelse til å sette opp et budsjett med et under-skudd på 400 mill. kroner inneværende år. Helse Sør-Øst RHF rapporterer vanligvis månedlig til departementet, men har siden juni rapportert hver 14. dag på utviklingen etter at apriltallene som ble lagt fram i mai viste at utviklingen ikke var tilfredsstillende. Hittil i år (pr. juli) har Oslo universitetssykehus HF et underskudd på 630 mill. kroner, noe som er 420 mill. kroner mer enn budsjettert.

Helse Sør-Øst RHF har satt i verk en rekke tiltak - bl.a. med særskilte analyseressurser og krav om sentralisert bemanningsstyring. Oslo universitetssykehus HF arbeider med tiltak for å redusere avviket i forhold til budsjett. Situasjonen har sin hovedforklaring i at Oslo universitetssykehus HF ikke har gjennomført den nødvendige bemannings-tilpasningen for å holde seg innenfor budsjettrammen. Ca. 1/3 av lokalsykehusansvaret ble overført til Akershus universitetssykehus HF 1.1.2011, og budsjettrammene ble redusert som følge av dette. Antall nyhenvisninger til Oslo universitetssykehus HF har gått betydelig ned, dvs. at aktiviteten er i ferd med å tilpasse seg det nye opptaks-området, og det er helt nødvendig at ressursbruken tilpasses tilsvarende.

Det arbeides nå med å få etablert bemanningsplaner på riktig nivå, og det forventes at tilpasning til riktig bemanningsnivå vil skje raskt når disse planene foreligger. Oslo universitetssykehus HF har en betydelig turnover av ansatte, og det antas at mye av den nødvendige bemanningsreduksjonen vil kunne tas ut på denne måten. Akershus universitetssykehus HF mangler fortsatt noe personell, og det antas at flere ansatte ved Oslo universitetssykehus HF vil søke seg dit.

Det er viktig for meg at Oslo universitetssykehus HF har et utgiftsnivå i tråd med tildelingen fra Helse Sør-Øst RHF, da en videreføring av et for høyt utgiftsnivå vil få negative konsekvenser for de andre helseforetakene i regionen. At Oslo universitets-sykehus HF ikke har gjennomført nødvendige bemanningstilpasninger er bekymrings-fullt, ikke bare i forhold til budsjett, men også fordi Oslo-området på denne måten får et for høyt antall helsepersonell i forhold til de oppgavene som skal løses. Dette går på bekostning av resten av landet, og er i strid med det som var forutsetningen da Helse Sør RHF og Helse Øst RHF ble slått sammen.

Jeg legger til grunn at de tiltakene som gjennomføres, ikke vil gå ut over pasientene. Jeg følger også med på meldinger om de ansattes arbeidsmiljø. Pasientene skal samlet sett ha det samme tilbudet som før, bare med en annen fordeling mellom sykehusene. Pr. i dag så er tilbudet høyere enn tidligere på grunn av at kapasiteten er bygd opp på Akershus universitetssykehus HF uten at den er tatt ned tilsvarende ved Oslo universi-tets¬sykehus HF. Denne situasjonen kan ikke vedvare av hensyn til resten av pasientene i Helse Sør-Øst og landet for øvrig. Omstillingen er krevende, og jeg vil fortsette å følge situasjonen nøye framover.

Med vennlig hilsen

 

Anne-Grete Strøm-Erichsen