Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1933 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter om statsråden ta initiativ til at norske kommuner kan få muligheten til å tilby trygghets-alarmer med GPS til brukere.

Det vises til ekspedisjon av 23. september 2011 fra Stortingets president til kommunal- og regionalministeren med spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortings¬representant Gjermund Hagesæter. Brevet er overført undertegnede, som ansvarlig for fagfeltet.

Spørsmål:
"Vil statsråden ta initiativ til at norske kommuner kan få muligheten til å tilby trygghets-alarmer med GPS til brukere dersom de eller eventuelt pårørende/verge gir sitt samtykke til dette?"

Bruk av GPS i helse- og omsorgstjenesten vil i dag kreve samtykke fra brukeren. Så lenge brukeren eller pasienten samtykker til bruk av GPS, foreligger det ingen rettslige hindre for å ta i bruk dette. Samtykke kan imidlertid være vanskelig i forhold til mange av de personene det er aktuelt å benytte velferdsteknologi overfor, ettersom de kan ha redusert eller manglende samtykkekompetanse. Videre kan brukerens eve til å sam-tykke variere over tid og ut i fra dagsform. Vurderingen av vedkommendes samtykke-kompetanse må vurderes konkret.

Spørsmålet er for øvrig nærmere drøftet i det såkalte Hagen-utvalget (NOU 2011:11 – Innovasjon i omsorg) oppnevnt av regjeringen 26. juni 2009. Utvalget foreslår at bruken av sporings- og varslingshjelpemidler reguleres mer direkte i helse- og omsorgslov-givningen slik det er gjort i Danmark. Utvalget var også i kontakt med Datatilsynet, som i brev av 9. mai 2011 sluttet seg til dette forslaget.

Utvalgets utredning er sendt på høring med frist 15. november 2011. Jeg er i utgangspunktet positiv til bruk av ny teknologi i helse- og omsorgstjenesten. Jeg vil ta endelig standpunkt til spørsmålet når høringsfristen er ute og høringsinstansenes synspunkter foreligger.

Med vennlig hilsen

 

Anne-Grete Strøm-Erichsen