Historisk arkiv

Spørsmål nr. 282 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Jacob Nødseth om bruk av tidligere sykehusbygninger og samhandlingsreformen.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 21. november 2011 vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Jacob Nødseth:

 ”Vil statsråden gjere noko for at tomme sjukehusbygningar kan brukast av vertskommunen i høve samhandlingsreforma, og vil statsråden sørge for at den fastlåste og usikre situasjonen kring sjukehusbygningen i Florø blir avklara, slik at lokal planlegging kan kome vidare og framtidsretta løysningar bli etablert jamfør grunngjevinga til dette spørsmålet?”

Svar:

Helse- og omsorgsdepartementet har gjennom sin eierstyring i foretaksmøtene i de regionale helseforetakene satt krav om at det i forbindelse med forberedelse av salg av eiendom skal gjøres en særskilt vurdering av om en eiendom er egnet for bruk i til-knytning til samhandlingsreformen. Når dette er aktuelt skal disse vurderingene gjøres i nær dialog med de aktuelle kommunene. Disse kravene ble formidlet i foretaksmøtene i juni 2009. I samråd med KS ble dette presisert i foretaksmøtene i januar i år, og etter ønske fra KS gjorde Helse- og omsorgsdepartementet det klart at alle berørte kommuner og fylkeskommuner skulle informeres på et så tidlig tidspunkt at en kunne gjennomføre en dialog rundt prosess og mulig bruk før eventuelt salg av eiendommen finner sted. Dette uavhengig av om eiendommen anses som aktuell i for-hold til samhandlingstiltak.

Helse- og omsorgsdepartementet er orientert om at Helse Førde HF over lengre tid har hatt til vurdering den fremtidige bruken av sykehusbygningen i Florø, og at det er ført dialog og forhandlinger med Flora kommune med sikte på overtakelse. Intensjons-avtalen fikk imidlertid ikke tilslutning ved den politiske behandlingen i kommunen. Helse Førde HF har på denne bakgrunn valgt å legge eiendommen ut for salg på det åpne markedet.

Med vennlig hilsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen