Historisk arkiv

Spørsmål nr. 287 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande om bildediagnostikk mellom Oslo-sykehusene.

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 21. november 2011 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande:

”Hva vil statsråden gjøre for å sikre at nye samhandlingsprosjekter innenfor bilde-diagnostikk mellom Oslo-sykehusene ikke får samme skjebne som prosjektet ”Klinisk arbeidsflate”?”

Svar:

Styret ved Oslo universitetssykehus HF avsluttet som kjent prosjektet ”Klinisk arbeidsflate” 28. april 2011 etter å ha vurdert at det ikke lenger var mulig å hente ut de gevinstene som var forutsatt da prosjektet ble igangsatt. Oslo universitetssykehus HF arbeider med å finne andre måter å slå sammen de kliniske systemene. I mellomtiden er det etablert midlertidige løsninger som gir klinikere tilgang til pasientinformasjon uavhengig av hvor de sitter, men disse er mindre brukervennlige.

Helse Sør-Øst RHF legger generelt vekt på gjenbruk og erfaringer fra tidligere gjennom¬¬førte prosjekter, for å sikre læring og økt kompetanse og forståelse for de utfordringer store IKT-prosjekter medfører. Når det gjelder IKT-systemer for behandling av bildeinformasjon i sykehus, har Helse Sør-Øst RHF nå en anskaffel-sesprosess på gang. Denne anskaffelsesprosessen har som mål å få til en permanent løsning som dekker behovene for alle sykehus i regionen.

Jeg har forstått at det også foregår et parallelt arbeid for å løse utfordringene med håndtering av radiologiske bilder på kort sikt i Oslo universitetssykehus HF. Blant annet skjer det en konsolidering av eksisterende løsninger ved Aker og Ullevål. Med dette reduserer en antall løsninger fra fire til tre i helseforetaket. Samtidig fører det til at radiologiske bilder som er tatt både ved Aker og Ullevål er tilgjengelig for helse-personell på begge sykehus.

Det arbeides også med å etablere et felles klinisk bildelager i Oslo universitetssykehus HF. Dette for å gi helsepersonell ved alle sykehus lesetilgang til radiologiske bilder uavhengig av hvilke av de tre gjenværende systemer de er lagret i.

Med vennlig hilsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen