Historisk arkiv

Spørsmål nr. 702 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Harald T. Nesvik om samling av helseforetakene i Møre og Romsdal.

Det vises til brev fra Stortingets presiden av 18. januar 2011 med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Harald T. Nesvik.

”Statsråden har i forbindelse med uroen knyttet til utsettelsen av byggingen av et nytt sykehus i Molde og eventuelt samling av akutt og føde i Helse Nordmøre og Romsdal bedt Helse Midt-Norge om å vurdere å samle helseforetakene Møre og Romsdal til ett helseforetak. Med bakgrunn i den uro som har vært den senere tid knyttet til disse problemstillingene kan jeg be statsråden utdype hva som er hensikten med en slik samling og om en da skal samle all administrasjon ett sted og at funksjoner skal omfordeles”.

Svar:
Mitt hovedanliggende i denne saken er at alle innbyggerne i Møre og Romsdal skal ha et best mulig kvalitetsmessig spesialisthelsetjenestetilbud.

Gjennom helseforetaksreformen er de regionale helseforetakene gitt et helhetlig sørge-for-ansvar for spesialisthelsetjenester i sin region. For å oppfylle sørge-for-ansvaret må det etableres en hensiktsmessig sykehus¬struktur og en arbeidsdeling mellom sykehus som sikrer målet om likeverdige helsetjenester av god kvalitet.

Når det gjelder organiseringen av sykehusene i Møre og Romsdal, mener jeg at for å kunne tilby innbyggerne et best mulig spesialisthelsetjenestetilbud, må det legges til rette for en bedre samordning av tilbudet i regionen. Jeg har derfor i foretakmøtet den 25. januar 2011 bedt Helse Midt-Norge innføre ett felles helseforetak i Møre og Romsdal innen 1. juli 2011.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen