Historisk arkiv

Spørsmål nr. 835 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bård Hoksrud om situasjonen for funksjonshemmede og eldre pleietrengende i Porsgrunn.

Det vises til brev av 7. februar 2011 fra Stortingets president med følgende spørsmål til skriftelig besvarelse fra stortingsrepresentant Bård Hoksrud:

Er statsråden tilfreds med situasjonen for funksjonshemmede og eldre pleietrengende i Porsgrunn, og hva vil hun eventuelt gjøre for å sikre at mottakere av lovfestede tjenester får dette i henhold til gjeldende lover og regler? Det bes om svar på hva Statsråden vil foreta seg for å sikre et godt helse- og omsorgsvesen for innbyggerne i Porsgrunn. Samt hvilke konsekvenser og rettigheter brukerne har, dersom kommunen ikke tilbyr de tjenester man har krav på gjennom lovverket.

Svar:
Innledningsvis har jeg lyst til å understreke at det er kommunene som har ansvaret for å yte nødvendige helse- og omsorgstjenester til sine innbyggere. Dette er begrunnet i at det er kommunene som kjenner brukerne og deres behov best, og at kommunene står nærmest til å bygge opp et tilbud ut fra lokale forhold og behov. Jeg vil i denne sammenheng vise til at norske kommuner er selvstendige rettssubjekter. Dette innebærer
at departementet eller jeg som helse- og omsorgsminister ikke har myndighet til å instruere den enkelte kommune uten hjemmel i lov.

Det følger imidlertid av bestemmelsene i kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven at henholdsvis Helsetilsynet i fylket og Fylkesmannen skal føre tilsyn med kommunens helse- og omsorgstjenester. Dersom virksomheten drives på en måte som kan ha skadelige følger for tjenestemottaker eller på annen måte er uheldig eller uforsvarlig, kan tilsynsmyndigheten gi pålegg om å rette opp forholdet.

Vi har en lovgivning som gir alle borgerne i dette landet rett til et forsvarlig helse- og sosialtilbud. Kommunene kan ikke foreta kutt som medfører at de lovpålagte pliktene til å yte forsvarlige tjenester ikke overholdes.

Dersom kommunene ikke oppfyller lovkravene, bør brukerne klage til Fylkesmannen/ Helsetilsynet i fylket. Tilsynsmyndigheten skal også på eget initiativ og uavhengig av enkeltklager overvåke helse- og sosialtjenestene og påse at borgerne får forsvarlige tjenestetilbud. Dette innebærer at når tilsynsmyndigheten mottar informasjon om hendelser, situasjoner eller forhold som innebærer mulig svikt i tjenesten, skal tilsynsmyndigheten vurdere om det er grunnlag for videre undersøkelse og oppfølging. Informasjonen om mulig svikt kan komme fra mennesker som har søkt eller som mottar tjenester eller stønader, representant for disse, pasient- og brukerombud, media eller andre.

For noen personer kan det av forskjellige grunner være vanskelig å finne ut av hvilke rettigheter de har og å fremme klage. Blant annet derfor er det i alle fylker opprettet et eget pasient- og brukerombud. Pasient- og brukerombudet skal arbeide for å ivareta pasientens og brukerens behov, interesser og rettssikkerhet overfor helsetjenesten og sosialtjenesten, og for å bedre kvaliteten i tjenestene. Pasient- og brukerombudet yter gratis bistand til den enkelte pasient og bruker i form av å bistå denne i kontakten med tjenesten og eventuelt bistå ved utforming av klage. Pasient- og brukerombudet har egen nettside, og kan nås over telefon, e-post og brev.

Regjeringen arbeider, som representanten Bård Hoksrud er kjent med, med forslag til ny kommunal helse- og omsorgslov. Vi har også i dette arbeidet et sterkt fokus på at regelverket skal være så entydig og helhetlig som mulig og klart å forholde seg til, både for brukerne/pasientene og kommunen.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen