Historisk arkiv

Åpningen av utstillingen God Bedring på Nasjonalt medisinsk museum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Statssekretær Arvid Libak, 05.12.06

Åpningen av utstillingen God Bedring på Nasjonalt medisinsk museum

Statssekretær Arvid Libak, Helse- og omsorgsdepartementet

05.12.06

Deres Kongelige Høyhet Kronprinsessen.

Jeg takker for muligheten til å være til stede på åpning av denne utstillingen som forteller om livet og arbeidet på sykehus gjennom de siste 150 år.

Nasjonalt medisinsk museum ble åpnet i juni 2003. Da hadde det vært en lang prosess hvor flere forslag til museumsbygging var blitt framlagt. Men det var ikke før Teknisk museum meldte seg interessert at museet ble en realitet. En avtale ble inngått våren 2001, og samme høst ble eiendomsretten til Rikshospitalets samling av museumsgjenstander overført til Norsk teknisk museum. Med det startet et stort arbeid med å transportere, katalogisere og lagre denne samlingen forsvarlig. Arbeidet med å katalogisere disse gjenstandene er fortsatt ikke fullført; kanskje ikke så rart når Rikshospitalets samling inneholdt anslagsvis 10 000 gjenstander. Helse- og omsorgsdepartementet gir i år et tilskudd til museet på 4,5 millioner kroner, et tilskudd vi har tenkt å fortsette med de neste årene.

Inntil nå har Nasjonalt medisinsk museum gjennom sine utstillinger, særlig hatt fokus på folkehelse og medisinsk historie. At vi nå også får supplert dette med et dypere innblikk i sykehusenes verden de siste 150 årene gjør at vi enda tydeligere ser helsetjenestens rivende utvikling.

Sykehusene er noe alle er opptatt av. Våre over 100 000 ansatte jobber hver dag for å hjelpe syke mennesker til å bli friske og få bedre livskvalitet. Det er en enorm utvikling innen behandlingsmetoder og vi får nå behandlinger vi trodde var helt umulig for noen år siden – for ikke å si for 50 eller 100 år siden.

Derfor gleder jeg meg til å se hvordan sykehusene var før, for eksempel hvordan det faktisk var da jeg ble født og opplevde sykehuset for første gang for 49 år siden.

Et nasjonalt medisinsk museum er viktig for å gi oss et bredere perspektiv på norsk helsetjeneste. Gjennom å se hvordan hverdagen var før, vil vi se at helsetjenesten har blitt utrolig mye bedre, selv om medieoppslag noen ganger kan gi inntrykk av et dårlig helsevesen. Det er derfor viktig å ta vare på fortiden. Det å kunne historien er viktig for å løse utfordringer i framtiden.

Det er ofte en utfordring å få barn og unge til å interessere seg for gårsdagens teknologi. Derfor er det så viktig at utstillingene i museet legges til rette for at også barn og unge har glede av dem, noe Norsk teknisk museum har vist at de er svært flinke til.

Helse- og omsorgsdepartementet er glade for å bidra til at Nasjonalt medisinsk museum er og forblir den sentrale nasjonale institusjonen innenfor innsamling, bevaring, forskning, utstilling og formidling av gjenstander og andre materielle vitnesbyrd om norsk medisin- og helsehistorie. Jeg vil derfor gratulere museet med nok en utstilling som jeg gleder meg veldig til å se.

Takk for oppmerksomheten!