Historisk arkiv

Universitetets aula

Åpning av nasjonalforeningens 50. hjerteaksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Deres Majestet
Kjære forsamling – ildsjeler!

Veldig hyggelig å få være tilstede i forbindelse med den offisielle åpningen av hjerteaksjonen 2008.

Det som er ekstra stas i år er at det er et jubileum i og med at det er den 50. Hjerteaksjonen i regi av Nasjonalforeningen.

Det er viktig å rose alle som gjør en god jobb – det gjør vi trolig alt for lite av.

Jeg vil derfor gi stor honnør til Nasjonalforeningen for deres mangeårige arbeid for å bekjempe hjerte- og karsykdommer.

Det at Hjerteaksjonene har bidratt med over 1,5 milliarder kroner til forebygging og forskning er rett og slett imponerende! 

1,5 milliarder er fryktelig mye penger.  Dersom du teller en krone i sekundet uten å ta pause vil det ta 48 år før du når dette beløpet.  Med noen små pauser i tellingen kan vi dermed si 50 år, like lenge som Hjerteaksjonen har pågått.

Det at stadig færre dør som følge av hjerte-karsykdommer kan vi takke blant annet Nasjonalforeningen for.

Hjerte-karsykdommer er likevel den sykdomsgruppen som er årsak til flest for tidlige dødsfall i Norge.  Det gjelder også for kvinner, noe som mange ikke er klar over.  Derfor kommer mange kvinner for sent til lege, både når de trenger akuttbehandling og når de kjenner symptomer de bure få sjekket ut.  Det er behov for mer kunnskap hos helsepersonell om kvinner og hjertesykdommer, slik at kvinnene blir tatt på alvor når de kommer til legen.  Det er selvfølgelig ikke akseptabelt at kvinner og menn med samme type lidelse får ulikt tilbud om akutthjelp, utredning, behandling eller medisiner.

Hjertesykdom skyldes både arv og miljø.  Vi vet også at det er store sosiale forskjeller i både forekomst og dødelighet.

Selv om Norge er et av verdens beste land å bo i er det dessverre store forskjeller ut fra hvilket sosialt lag de er i.  Regjeringen har lagt fram en helhetlig strategi for å utjevne sosial ulikhet i helse.  Denne strategien varer fra 2007-2017.  Da har denne regjeringen sittet i 3 perioder.

Nasjonalforeningen gjør mye godt arbeid innen forebygging, både nasjonalt – og ikke minst lokalt. 

For hjerte-karsykdommer, som for andre sykdommer er det viktig med forebygging
- 5 om dagen, frukt og grønt
- 30 minutters rask gåtur hver dag
- mer fisk
- mindre sukker, salt og usunt fett
- og ikke røyke
vil bedre folkehelsen betydelig – også for å forebygge ”Hjerter i utakt”.

Når vi har fått sykdommen skal vi være trygge på at vi får god behandling og god rehabilitering.  Det er jeg sikker på at regjeringen og frivilligheten sammen får til.

Gratulerer med dagen, og Lykke til med hjerteaksjonen 2008!