Historisk arkiv

Kunngjøring av prosjektmidler - andre tildelingsrunde 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet forvalter på vegne av Utenriksdepartementet en tilskuddsordning til norsk – russiske samarbeidsprosjekter som fremmer målsettingene innenfor Samarbeidsprogrammet for helse og relaterte sosiale spørsmål i Barentsregionen og Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet.

Det er to tildelingsrunder hvert år, og neste søknadsfrist er 16. april 2012. Denne
søknadsfristen gjelder prosjekter som skal starte opp eller videreføres i 2012. Geografisk prioriteres prosjekter som involverer én eller flere av følgende russiske regioner; Murmansk, Arkhangelsk, Komi, Nenets, Karelia, Kaliningrad, Pskov, Sankt Petersburg, og Leningrad fylke. Alle søknader må ha en norsk og en russisk samarbeidspartner.

Målsetting

Til grunn for tildeling av prosjektmidler for 2012 ligger følgende hovedmålsettinger:

  • Forebygging og kontroll av smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer
  • Gjennom reduksjon av livsstilsrelaterte risikofaktorer, å forbedre den helsemessige og sosiale situasjonen for befolkningen
  • Utvikling av primærhelsetjenesten, folkehelse og sosiale tjenester

I prioriteringen av prosjektmidlene vil det i tillegg bli lagt vekt på å støtte:

  • Prosjekter som bidrar til styrket folkehelsekunnskap
  • Prosjekter som bidrar til særlige satsningsområder som hiv/aids, tuberkulose, fengselshelse og skadelig bruk av alkohol
  • Prosjekter som bidrar til mer samordnende støttetiltak for utsatte barn og unge
  • Prosjekter som bidrar til utvikling av primærhelsetjenesten og reformer i helsesektoren.

Målgruppene er sårbare grupper i befolkningen, og når det er aktuelt skal utfordringer for urfolk og befolkningen i områder med spredt bosetting vektlegges spesielt. Hensynet til kjønnsperspektivet skal ivaretas i alle tiltak.

Se også www.barentshealth.org og www.ndphs.org for nærmere informasjon om Samarbeidsprogrammet for helse og relaterte sosiale spørsmål i Barentsregionen og Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet.

Krav til søker:

  • Søker må, med signert samarbeidsavtale, kunne dokumentere å ha etablert god kontakt med samarbeidspartner i Russland (eller med samarbeidspartner i Norge dersom hovedsøker er russisk).
  • Søker bør ha vurdert hvordan tiltaket passer inn med andre aktørers aktiviteter på samme felt, med sikte på å unngå overlapping med andre prosjekter.
  • Søker må ha relevante kvalifikasjoner og kompetanse, herunder kompetanse og system for resultat- og regnskapsrapportering.
  • Søker bør tilstrebe å begrense administrative kostnader.

I vurderingen av søknadene legges det vekt på at:

  • Tiltaket fremmer omstilling og reformprosesser ved hjelp av kunnskapsoverføring og kompetanseutvikling.
  • Tiltaket er i tråd med mottakerlandets prioriteringer. Myndighetsforankring tillegges vekt i slike tilfeller.
  • Søker bidrar med egenfinansiering/-innsats.
  • Tiltaket kan skape synergier, samt tiltak som utløser midler eller innsats fra andre kilder lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
  • Tiltaket har en viss langsiktighet og kontinuitet, og søker kan godtgjøre at innsatsen innen rimelig tid kan bli levedyktig og videreføres uten norsk offentlig støtte.
  • Søker viser god innsikt i problemstillingene i regionen
  • Søker har satt seg klare og gjennomførbare mål for tiltaket.
  • Søker kan dokumentere relevante kvalifikasjoner/kompetanse, herunder resultater av eventuell tidligere innsats, samt kunne godtgjøre den merverdi som tilføres tiltaket utover overføring av finansielle midler
  • Russisk partner bidrar finansielt og/eller gjennom egeninnsats (personell/ fysiske fasiliteter).

Det gis normalt ikke støtte til forskningsprosjekter, prosjekter med stor andel lønnsutgifter eller prosjekter der store deler av budsjettet skal gå til innkjøp av utstyr og materiell.

Det vises for øvrig til generelle vilkår som finnes på departementets hjemmeside www.hod.dep.no, (følg linken til ”Internasjonalt helsesamarbeid” under ”Tema” i venstrekolonnen, og deretter overskriften ”Helsesamarbeidet i Norges nærområder”. Relevante dokumenter og lenker finnes i høyremenyen).

Søknadsformat og leveringsmåte

Søknader om støtte skal leveres elektronisk via Den nordlige dimensjons søkeportal www.ndphs.org/?pipeline. All relevant informasjon skal ligge i søknadsskjemaet, som forutsettes å inneholde fullstendige og korrekte opplysninger. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å legge ved andre vedlegg enn de som er etterspurt i søknadsskjemaet (budsjett og samarbeidserklæring). En signert utskrift av søknadsskjemaet med budsjett og signert samarbeidserklæring skal i tillegg sendes til Helse- og omsorgsdepartementet med vanlig post.

Prosjektrapporter, dokumentasjon eller regnskap for tidligere tildelinger skal ikke legges ved søknader om videreføring av prosjekter, men må sendes inn separat etter frister angitt i tildelingsbrevet.

Vedlagt dette kunngjøringsbrevet ligger en kortfattet veiledning for registrering av søknader i databasen. Henvendelser om registrering av søknader eller andre spørsmål kan rettes til Vibeke Gundersen på tlf. +47 48 26 27 16, e-post vrg@hod.dep.no eller Inger Garstad på tlf: + 47 98 05 63 94, e-post ig@hod.dep.no. Søkere som har spørsmål bes om å ta kontakt i så god tid som mulig før fristens utløp.

Vurdering av innkomne søknader

En rådgivende programkomité som ledes av Helse- og omsorgsdepartementet bistår departementet ved vurderingen av innkomne søknader. Komiteen innhenter ved behov vurderinger fra norske eller utenlandske eksperter. I komiteen deltar representanter fra Helsedirektoratet, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Fylkeslegen i Finnmark, Helse Nord, Utenriksdepartementet, Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet, Justisdepartementet og Barentssekretariatet.

Søknadene er normalt ferdigbehandlet 10 - 12 uker etter søknadsfristen. Det tas forbehold om eventuelle endringer i rammebetingelsene for videreføring av ordningen.

Med vennlig hilsen

 

Hilde C. Sundrehagen e.f.
avdelingsdirektør


Vibeke R. Gundersen
seniorrådgiver