Historisk arkiv

Luftforurensningen i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim gjennomførte i dag en ny videokonferanse med byrådsleder Monica Mæland i Bergen. De tre statsrådene avtalte et møte med Bergen kommune i nær framtid for å oppsummere erfaringene.

 


– Det er en lettelse at luften nå er bedre – både fordi været er mer på vår side, og at det er færre biler på veiene, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. 

– Jeg støtter at Bergen kommune bruker de virkemidlene som ligger i kommunehelsetjenesten for å få kontroll på en situasjon som kan medføre alvorlige helseulemper for mange. Det er viktig at befolkningen slutter opp om tiltakene.

– Det har vært fornuftig av kommunen å avvente sanksjoner ovenfor bilistene, både for å se hvordan vedtaket virker som et signal ovenfor befolkningen, men også for at det gis mer tid til å sikre et vedtak som står tilstrekkelig juridisk sterkt, sier statsråden.

Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet samarbeider med Bergen kommune for å få en midletidig forskrift på plass dersom det er behov. At tiltakene er regulert i en forskrift vil sannsynligvis gjøre det enklere å håndheve tiltakene.

- Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet følger situasjonen i Bergen videre og bistår med råd og vedtak som er nødvendige for å unngå at helseskade oppstår som følge av forurensingen, sier Strøm-Erichsen.