Historisk arkiv

Åpning av Nasjonalforeningens Hjerteaksjon 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Åpning av Nasjonalforeningens Hjerteaksjon 2006

Åpning av Nasjonalforeningens Hjerteaksjon 2006

Hilsningstale v/ Statssekretær Rigmor Aasrud, Helse- og omsorgsdepartementet

Universitetets aula - 7. februar 2006

Deres Majestet

Mine damer og herrer

  • Det er en stor glede for meg å åpne Hjerteaksjonen 2006 – den 48. i rekken som Nasjonalforeningen for folkehelsen står bak.
  • Det er et alvorlig og viktig tema som Nasjonalforeningen har valgt for årets hjerteaksjon. De aller fleste av oss kjenner godt - eller vet om - personer som plutselig har fått livet sitt snudd på hodet av et plutselig hjerneslag.

Vi vet hvor invalidiserende og ødeleggende et hjerneslag kan være når det rammer brått og uventet – det gjelder enten det er et eldre menneske som rammes eller et ungt menneske på terskelen til voksenlivet.

  • Midt i tragedien som det er å bli alvorlig syk, må vi ikke glemme at hjerneslag koster samfunnet store summer. Vi snakker om minst 10 milliarder kroner i året. Slag er også den viktigste årsaken til uføretrygd og innleggelse i sjukehjem.
  • Forsiktig anslått er det 15-16000 som rammes av hjerneslag årlig. Et viktig mål må være å få ned dette høye tallet ved hjelp av forebyggende tiltak - og her vet jeg at jeg har forsamlingen med meg. Når ulykken først er ute vet vi at tidlig diagnose, behandling i slagenhet og målrettet rehabilitering er helt avgjørende for overlevelse, for fysisk og mental funksjon og for livskvalitet.
  • Vi i Helse- og omsorgsdepartementet er naturligvis opptatt av at helsetjenestene skal bli stadig bedre. Samtidig er vi fullstendig klar over at helsesektoren ikke kan oppnå resultater alene. Vi er avhengig av samarbeid på tvers av forvaltningsnivåer og faggrenser – men jeg vil også trekke frem den enorme innsatsen som de frivillige organisasjonene gjør i lokalmiljøene der folk lever og bor. Den er uvurderlig og uunnværlig. Nasjonalforeningen, som en av Norges største humanitære helseorganisasjoner, er et godt eksempel på det.
  • Nasjonalforeningens tre viktige søyler er forskning, forebygging og helseopplysning. Det er en imponerende innsats foreningen legger ned for å finne fram til

a) årsaker til sjukdom og hvordan vi skal behandle dem og

ikke minst

b) hvordan vi skal hindre at så mange blir rammet.

  • Dette arbeidet er bare mulig takket være den frivillige innsatsen til 50 000 medlemmer i 750 lokallag over hele landet og innsamlede midler. Pengene bidrar blant annet til at 34 doktorgradsstipendiatene kan få sitt forskningsarbeid finansiert - helt uten bånd til industrien.
  • Nasjonalforeningen for folkehelsen er i godt følge når det gjelder satsing på forebyggende arbeid. I Soria Moria-erklæringen har flertallsregjeringen satt sjukdomsforebygging høyt på listen over områder der vi vil styrke innsatsen betydelig. Målet er blant annet å få ned tallet på folk som rammes av kreft, diabetes 2 og hjerte- og karlidelser.
  • Jeg er kjent med at Nasjonalforeningen er opptatt av lavterskelaktiviteter i nærmiljøet, for eksempel tilrettelegging av turløyper, gågrupper, kurs i livsstil for skoleklasser og kostholdskurs - for å nevne noen.
  • Slike lavterskeltiltak - som koster lite og som forhåpentligvis trekker med seg de som trenger det mest - føyer seg inn i Helse- og omsorgsdepartementets oppfølging av handlingsplanen for fysisk aktivitet. Vi er også i gang med en handlingsplan for bedre kosthold, som kommer i løpet av året.
  • Siden hjerneslagpasientene er tema for årets hjerteaksjon vil jeg også nevne at vi arbeider med en handlingsplan for å få bedre sykehustjenester for eldre – mange av disse er jo også rammet av slag. Denne planen skal også være ferdig til høsten.
  • Et siste område som berører arbeidsfeltet til Nasjonalforeningen for folkehelsen, er pleie- og omsorgssektoren. I en stortingsmelding om framtidas omsorgstjenester går vi løs på utfordringene vi står overfor med nye brukergrupper og hvilke krav som må stilles til arbeidsform, kompetanse og samhandling mellom ulike aktører - blant annet frivillige organisasjoner.
  • Vi i Helse- og omsorgsdepartementet vil til slutt understreke den store betydningen Nasjonalforeningens arbeid har for å forebygge sykdom og fremme folkehelsen. Vi er imponert over resultatene fra alle små og store tiltak og prosjekter som er i gang - både sentralt og i lokale helselag rundt om i landet.
  • Jeg ønsker LYKKE TIL MED ÅRETS HJERTEAKSJON!