Historisk arkiv

Innlegg seminar om fugleinfluensa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Av statssekretær Rigmor Aasrud

Innlegg ved åpningen av seminar om fugleinfluensa

Av Statssekretær Rigmor Aasrud

SAS Plaza Hotell, Oslo 27. mars 2006.

Det er en glede for meg å delta under åpningen av dette viktige seminaret som Folkehelseinstituttet har invitert til. Det er også flott å se at så mange fra helsetjenesten og veterinærtjenesten har funnet veien hit. Programmet for dagen tar først og fremst opp de humanmedisinske sidene ved fugleinfluensa og løfter frem de aktuelle problemstillingene som vi har vært opptatt med også i departementet de siste ukene.

Dette er:

  • Viktigheten av å skille mellom de tre hovedtypene av influensasykdommene vi har: Fugleinfluensaen som er en fuglesykdom som nesten aldri smitter til mennesker. Sesonginfluensaen, som kommer hver eneste vinter. Pandemisk influensa, som vil være forårsaket av et nytt virus som smitter mellom mennesker, men som ennå ikke har oppstått. Det er viktig å ha et klart bilde av forskjeller og kontaktflater mellom disse tre influensasykdommene og dermed også en klar rollefordelig av oppgavene som er knyttet til mottiltak.
  • ·
  • Kommunikasjon til publikum står sentralt. Rådene vi gir må være fornuftige, forståelige og bygge på den kunnskapen vi til enhver tid har. God kunnskapsformidling vil bidra til å forebygge angst og unødvendig redsel.
  • ·
  • Influensa som del av det smitteforebyggende arbeidet. Derfor er målgruppen for dette seminaret: kommuneleger, smittevernleger i kommuner og på sykehus, annet smittevernpersonell i sykehus og i kommunehelsetjenesten, personer som arbeider med helseberedskap og smittevernpersonell innen dyrehelse.
  • ·
  • Beredskapsforberedelsene i alle ledd av samfunnet.

La meg gratulere organisasjonskomiteen med programmet og opplegget for dagen!

I tillegg til de store økonomiske og dyrehelsemessige problemene det vil være om vi skulle få fugleinfluensaviruset inn i fjørfebestanden i Norge, er den største trusselen dersom dette viruset skulle tilpasse seg mennesker og begynne å smitte mellom mennesker. Om det er dette viruset eller et annet influensavirus som blir det neste pandemiviruset, vet vi ikke i dag. Men vi må være forberedt!

Den 16. februar i år la Helse- og omsorgsdepartementet fram den tredje versjonen av Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa. Som tidligere versjoner videreføres organiseringen med en Nasjonal Pandemikomite som øverste rådgivende organ for departementet. Planen er nå sendt ut til blant annet alle landets kommuner, kommuneleger og fastleger, i tillegg til en rekke andre institusjoner. Jeg vil understreke at denne planen er et dynamisk dokument som raskt skal ta opp i seg endringer og jeg legger ikke skjul på at nye versjoner vil komme. Innspill fra dere som brukere av planen vil være viktige for neste versjon, og jeg oppfordrer alle til å komme med synspunkter og forslag til forbedringer. Planen er også ment som ”knagger” for andre relevante sektorer i deres arbeid med egne beredskapsplaner.

Sesonginfluensaen er langt farligere for mennesker enn fugleinfluensaen. Det er viktig at vaksinasjonsdekningen i risikogruppene for den årlige sesonginfluensaen er så høy som mulig. En økning i vaksinasjonsdekningen vil først og fremst føre til færre smittede og færre døde i de årlige influensaene. Dessuten vil tiltak for å øke vaksinasjonsdekningen i en normal situasjon også innebære styrket beredskap mot en eventuell influensapandemi ved at kommunene forbereder og tilrettelegger for et effektivt system for massevaksinasjon. I disse dager sender departementet derfor ut på høring utkast til forskrift som foreslår innføring av et influensavaksinasjonsprogram for risikogruppene. I tillegg er det bevilget 15 millioner kroner i 2006 til gratis formidling av vaksinene fra Folkehelseinstituttet til kommunene.

Vi er godt forberedte i Norge! Jeg vil spesielt fremheve den tette kontakten og den gode samhandlingen mellom fagmiljøer og myndighetene på dyrehelsesiden og folkehelsesiden. I forhold til planleggingstiltak for en pandemi vil jeg kort nevne tiltakene våre.

·
  • Det er kjøpt inn og lagret 1,4 millioner doser av legemidlet Tamiflu som kan distribueres til befolk­ningen i en første fase av en pandemi i Norge. Dette beredskapslageret er ment å dekke behovet for behandling av alle i Norge som blir syke med pandemisk influensa, samt forebygging hos nøkkelpersonell. I tillegg anskaffes et annet medikament beregnet til forebygging hos om lag 300.000 mennesker i seks uker. Dette er gjort fordi en ny vaksine til mennesker ikke vil være tilgjengelig før ca. 4 - 6 måneder etter at en pandemisk influensa har brutt ut.
·
  • Det er inngått en leveranseavtale med et nederlandsk firma om levering av en pandemivaksine til hele befolkningen så snart slik vaksine blir tilgjengelig.
  • ·
  • Den årlige vaksineringen mot sesonginfluensa er intensivert. Jeg vil gi honnør til helsepersonell som på en utmerket måte har fulgt dette opp og intensivert vaksineringen rundt i kommunene.
  • ·
  • Nordisk Ministerråd har vedtatt å utrede muligheten for felles produksjon av influensavaksine. Dette utredningsarbeidet pågår nå. Under alle omstendigheter er dette en sak som vil ta lang tid og vi har i mellomtiden basert oss på andre løsninger som nevnt.

I tett dialog med dyrehelsemyndighetene følger vi situasjonen fra dag til dag. Jeg ser at det er et stort – nesten ube­grenset – behov for informasjon. Jeg er opptatt av at folk til enhver tid skal ha tilgang til oppdatert informasjon, både om dagens situasjon og om en fremtidig influensapandemi. Alle fagorganene har oppdaterte sider på Internett, og vi har holdt pressekonferanser der dyrehelse- og folkehelse­myndighetene har deltatt sammen. Medarbeiderne i våre fag­organer er hele tiden svært aktive i media. Dere som fagpersonell har også et ansvar for god og faglig riktig informasjon til befolkningen. Dere vil senere i dag drøfte sider av dette.

Til slutt vil jeg gi ros til alle som arbeider aktivt på alle nivåer slik at vi har god bered­skap, både i dagens situasjon med fugleinfluensa og dersom det skulle oppstå et nytt eller endret virus som kan føre til en influensapandemi.

La meg ønske dere en givende seminardag og lykke til med det videre arbeidet!