Historisk arkiv

Spesialisthelsetjenester for eldre i et helhetspersspektiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustads innledning på idédugnad 17. november 2005

Spesialisthelsetjenester for eldre i et helhetsperspektiv

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustads innledning på idédugnad

17. november 2005

Kjære deltakere!

Jeg vil ønske alle hjertelig velkommen til denne idédugnaden departementet har invitert til. Jeg håper at dere i løpet av disse timene kommer med mange gode innspill slik at de eldre får en best mulig behandling når de blir syke, og hvordan tjenestetilbudet best skal organiseres slik at behandlingen blir av god kvalitet. Jeg håper også at dere kan bli inspirert av hverandre, og at alle har med seg litt mer kunnskap og ideer når dere forlater møtet senere i dag.

Dere er invitert, fordi hver og en representerer en tilknytning og et ståsted som har verdifull kunnskap og som kan hjelpe oss med å sette fokus på de viktigste utfordringene.

Utgangspunktet for denne idédugnaden er spesialisthelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten eksisterer imidlertid ikke i et vakuum, men er avhengig av et godt samspill med andre, blant annet primærhelsetjenesten. Helhetstenkning er viktig her.

Til våren tar vi sikte på å legge fram en egen melding til Stortinget om framtidas omsorgstjenester. Der vil vi utforme langsiktige strategier og tiltak for å møte de utfordringer de kommunale pleie- og omsorgstjenestene står overfor i årene som kommer. I denne meldingen vil en rekke av forslagene fra Soria Moria - plattformen bli innarbeidet og sett i sammenheng. Jeg vil spesielt nevne:

  • 10.000 flere årsverk i pleie- og omsorgstjenesten
  • Nasjonal rekrutterings- og utdanningsplan
  • en helhetlig plan for en styrket demensomsorg
  • styrking av legetjenesten i sykehjem

Meldingsarbeidet er først og fremst utløst av de demografiske endringene vi står overfor med sterk vekst i tallet på de eldste eldre. De neste årene blir det en betydelig økning av antall nordmenn over 85 og 90 år.

Den kommunale helse- og sosialtjenesten skal ikke stå alene om å møte de store utfordringene veksten i tallet på eldre med behov for pleie og omsorg representerer.

En av de viktigste strategiene er derfor å styrke og videreutvikle spesialisthelsetjenesten, slik at den kan

  • bli i stand til å gi pleie- og omsorgstjenesten og deres pasienter faglig medisinsk støtte og oppfølging, ikke minst på geriatriens område
  • få kapasitet til å ta i mot et større antall eldre pasienter

Vi vil derfor utarbeide en egen handlingsplan for å styrke tilbudet til eldre i sykehus:

  • Det må utdannes flere geriatere
  • Finansieringsordningen for sykehus må gjennomgås for å sikre prioritering av eldre med sammensatte lidelser.
  • Lokalsykehusene skal ha en sentral rolle i helsetjenesten for eldre
  • Regjeringen ønsker videre at samarbeidet mellom sykehusene og kommunehelsetjenesten må styrkes.

Jeg er opptatt av verdighet. Jeg får mange henvendelser om situasjonen ved indremedisinske avdelinger på sykehusene, der nær halvparten av pasientene er over 75 år.. Ved mange av disse avdelingene ligger det pasienter i korridorene. De har ikke mulighet til å slukke lyset om natten, de hører ringing, de blir forstyrret av forbipasserende personell. Om dagen er det full aktivitet rundt dem, både av personell, andre pasienter og pårørende til andre pasienter. Viktige samtaler både med legen og pårørende skjer midt i gangen. Når de skal vaske seg får de kun et skjermbrett foran. Pasienter må kunne forvente å få plass på et rom der de får både god behandling og god pleie. Nå må få en slutt på dette særnorske fenomenet.

Regjeringen har i sin plattform satt på dagsorden en vilje til å utvikle eldreomsorgen slik at et økende antall eldre skal ha gode muligheter for livskvalitet og utfoldelse. Tilbudet skal være tilpasset den enkeltes behov. Samarbeid med pårørende og frivillige skal styrkes, og eldre skal delta i utformingen av tjenestene.

Jeg er sikker på at dagen vil gi oss mange nyttige innspill i det videre arbeidet med å styrke helsetjenestene for eldre, og jeg håper også at dere får gode ideer av hverandre. Lykke til med dugnaden!