Ahus skal bli Europas mest moderne sykehus
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 02.05.2007
Kjære alle sammen
Takk for invitasjonen til å åpne dette arrangementet, som dere har vært så modige å kalle ”Ahus skal bli Europas mest moderne sykehus innen høsten 2008”. Dere har svært høye ambisjoner, men det er viktig å ha et mål å strekke seg etter, nå når dere skal samle dere om sluttspurten før åpningen av ”Nye Ahus” til neste år.
Ethvert moderne sykehus må være basert på høyteknologi i alle ledd. Topp moderne informasjonsteknologi er selve limet for å få til god kommunikasjon på alle nivåer: det vil si mellom helsepersonellet, mellom sykehusene og mellom sykehuset og kommunene som sokner til sykehuset.
Den omfattende elektroniske satsingen som dere skal i gang med her på Ahus, er et godt eksempel på et nyskapende tiltak som er helt i tråd med Regjeringas føringer. Vi har satsa sterkt på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren, og det kommer klart til uttrykk i statsbudsjettet for 2007. Blant annet er Helse- og omsorgsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet i gang med en femårig satsing på næringsutvikling i helsesektoren som vi har store forventninger til. Vi har også satt temaet på dagsorden i Nasjonal helseplan som 1 000 deltakere fra alle deler av helsesektoren, skal diskutere på helseplankonferansen i neste uke.
Det er flere gode grunner til at regjeringa går så sterkt inn for innovasjon og teknologiutviking i helsetjenesten. Jeg vil nevne tre: Vi skal få bedre kvalitet på helsetjenestene og vi skal få mer helse ut av hver krone. En tredje grunn er at helsesektoren er et område som byr på store muligheter for næringslivet. Målet er å få fram nye produkter og løsninger som kan hjelpe oss å møte de utfordringene som venter både rundt neste hjørne og på lang sikt.
Den viktigste forutsetningen for å få trygge, fornøyde pasienter og tjenester med god kvalitet, er at samhandlingen om pasienten fungerer i alle ledd og nivåer. Dessverre vet vi at det er her det svikter mest, noe som også Helsetilsynet har påpekt ved flere anledninger; det gjelder samhandling mellom helsepersonell, mellom sykehusene og mellom sykehusene og kommunehelsetjenesten. Og dessverre er det slik at sviktende samhandling ofte rammer de syke eldre og brukere med sammensatte behov – nettopp de som trenger tverrfaglig oppfølging og god koordinerte tjenester over lang tid. Jeg vil si at samhandling er en av de viktigste bærebjelkene i helsetjenesten og en grunnleggende forutsetning for god kvalitet.
På samhandlingsfeltet har jeg merket meg at Akershus universitetssykehus har tatt på alvor de utfordringene som ligger i Stortingsmelding 25 (2006-2007) Omsorgsmeldinga. Spesielt er jeg glad for at dere har grepet fatt i hvordan IKT kan brukes som bindeledd mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og hvordan det kan brukes til å gjøre kunnskap om nye sykepleierprosedyrer tilgjengelig for pleie- og omsorgstjenesten. Jeg har stor tro på at det er slike grep som skal til for at brukerne skal få bedre tjenester, og for at de som jobber i pleie- og omsorgsyrkene skal få det faglige løftet de trenger – både for å bli i jobben og for å rekruttere nye. Det trenger vi!
Jeg vet også at dere er i gang med et trekantsamarbeid mellom Høgskolen i Akershus, nærliggende kommuner og Ahus, for å styrke dialogen mellom utdanning, kommune- og spesialisthelsetjenesten. Dette er et banebrytende arbeid som jeg ser fram til å følge med på.
Dessverre varierer utviklingen innen IKT svært mye fra kommune til kommune. Det er fortsatt veldig mange kommuner som ikke har skaffet seg EPJ-systemer (elektronisk pasientjournal). Og blant de som har slike systemer på plass, er det bare 60 prosent som har inkludert pleie- og omsorgssektoren i systemet, selv om det er denne delen av kommunehelsetjenesten som har størst behov for å ha kontakt med spesialisthelsetjenesten. Bare 35 prosent av kommunene er tilknyttet Norsk Helsenett, som er en forutsetning for å bruke tjenestene som tilbys i dag. Det betyr at de ikke kan kommunisere effektivt med spesialisthelsetjenesten. Det er viktig at de som har kommet langt med å utvikle gode samhandlingsformer, kan dele erfaringer og kunnskap med andre som ikke er kommet godt i gang.
Helseforetakene har et spesielt ansvar for å utvikle tjenester som kan brukes av helse- og omsorgstjenesten i kommunen. Jeg har derfor bedt helseforetakene om å få fortgang i utviklingen av tjenester som gjøre kommunikasjonen mellom sykehus og kommunehelsetjeneste enklere. Jeg tenker først og fremst på muligheten for elektronisk henvisning og elektronisk oversending av epikriser.
Akershus universitetssykehus har et ambisiøst mål om å bli Norges første papirløse sjukehus. Det er også et ambisiøst mål og det er bra. Hittil har sykehusene utnyttet EPJ-systemet til å lagre og hente informasjon, og det betyr at de på langt nær har utnyttet de mulighetene som ligger i et godt EPJ-system. Det er til og med noen undersøkelser som antyder at papirmengden i norske sykehus faktisk er blitt enda større!
Jeg vil si at selv om Ahus ikke klarer å oppfylle sitt papirløse mål på kort sikt, mener jeg det er viktig med denne type visjonær tenkning. Vi trenger flere gode initiativ og prosjekter på IKT-feltet som kan frigjøre ressurser til behandling og pleie av pasienter. Men utviklingen på dette feltet og kravet om tilgjengelig informasjon på et øyeblikk, må ikke gå på bekostning av hensynet til datasikkerhet og personvern. Dette tar jeg på største alvor, og jeg er opptatt av å følge med på hvordan helseforetakene møter disse utfordringene.
Slik jeg ser det er ikke lovgivingen på feltet tilpasset endringene som i helsesektoren med funksjonsfordeling mellom helseforetak og de nye samarbeidsformer som kommer med informasjonsteknologien. Som helse- og omsorgsminister vil jeg bidra til å tilpasse kartet til terrenget og arbeide for en mer hensiktsmessig lovgivning på dette feltet.
Alt utviklingsarbeid tar tid – det er jeg sikker på at dere som sitter her har kjent på kroppen. Det vi markerer i dag er en god begynnelse på prosesser som vil komme pasienter, helsepersonell og alle deler av helsetjenesten til gode. Informasjonsteknologi kan kanskje oppfattes som et kaldt ord med fremmed innhold for mange. Men jeg tror ingen av dere som er her i dag har slike assosiasjoner. At dette sykehusets visjon er ”Menneskelig nær – faglig sterk!” overbeviser meg om at dere, tvert imot, har som ledetråd at moderne informasjonsteknologi skal støtte opp om god samhandling, trygge pasienter og sikre tjenester.
Det skal bli spennende å følge med i utviklingen på Ahus – både på området informasjonsteknologi og det øvrige som knytter seg til åpningen av det nye sykehuset.
Lykke til i det videre arbeidet!