Historisk arkiv

Åpningsinnlegg

Erfaringskonferanse om storbysatsingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

• God anledning til å markere at regjeringen har et sterkt fokus også på personer med alvorlige psykiske lidelser, som bor i til dels svært dårlige boliger og som ikke selv oppsøker eller oppsøkes av hjelpeapparatet. Dette er en gruppe som ikke har blitt så godt ivaretatt av Opptrappingsplanen, og er noe som Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri (LPP) har vært opptatt av lenge.


• Storbysatsingen startet opp i 2005 i Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo med midler fra Opptrappingsplanen. Det er årlig bevilget 52,2 mill. kroner til storbysatsningen. Satsningen er rettet mot personer med alvorlige psykiske lidelser, som bor i til dels svært dårlige boliger og som ikke selv oppsøker eller oppsøkes av hjelpeapparatet.

• De fleste av tiltakene er rettet inn mot voksne, men barn og unge med alvorlig psykisk lidelse omfattes også av satsningen. Det er i tillegg til ulike boligtiltak etablert mobile oppfølgingsteam i samtlige storbyer, kriseplasser, væresteder, oppfølgingstjenester mv. Mange av tiltakene er etablert i nært samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Satsingen vil bli videreført i 2008.

• Budsjett 2008: brukere med omfattende og langvarig tjenestebehov
Opptrappingsplanen for psykisk helse har ikke gitt klare anbefalinger om tjenestetilbudet til brukere som har behov for døgntilbud og et særlig omfattende og langvarig tjenestetilbud. I budsjettet for i år (2007) ble det varslet en gjennomgang av hvordan tilbudet til brukerne med omfattende og langvarig tjenestetilbud kan utvikles og styrkes. Dette arbeidet er forsinket, men prioriteres nå og i 2008. Sosial- og helsedirektoratet jobber nå med å nedsette en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Fylkesmannen, utvalgte kommuner, bruker- og pårørende organisasjoner og KS for å vurdere ulike behov og tilbudet til mennesker med omfattende tjenestebehov. Erfaringene fra storbysatsingen er viktige når vi nå skal satse bredere på denne gruppen.

• På vei til egen bolig
Regjeringens strategi mot bostedsløshet – På vei til egen bolig (2005 – 2007) har også vært et viktig virkemiddel overfor denne gruppen, og har resultert i flere prosjektet og tiltak. Noen av dem presenteres på konferansen, som Schandorffsgate i Oslo. Strategien har fokusert på lavterskeltiltak, og for mange som ikke har fått tilbud fra det ”tradisjonelle” tjenestetilbudet, har dette gitt gode resultater. Strategien avsluttes i år, men arbeidet fortsetter i 2008!

• Boliger
Et viktig virkemiddel i Opptrappingsplanen har vært etablering av 3400 nye boliger til mennesker med psykiske lidelser. Ferdigstillelsen av boligene har tatt noe lengre tid enn forventet. Prognosene fra Husbanken tilsier at de fleste vil stå ferdig i løpet av 2008, men noen ferdigstilles ikke før i 2009. På tross av denne satsingen vet vi at anslått boligbehov er enda høyere. For blant annet å møte denne utfordringen etableres det et nytt investeringstilskudd til sykehjem og omsorgsboliger fra 2008. Ordningen gjelder for personer med behov for heldøgns omsorgstjenester uavhengig av alder og diagnose. Det legges til grunn en målsetting om at det skal gis investeringstilskudd til 12 000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger i perioden 2008–2015, med en samlet kostnad over statsbudsjettet på 6 mrd. kroner fram til 2015. Budsjettforslaget for 2008 innebærer at det vil bli gitt tilsagn til om lag 1000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Det nye investeringstilskuddet avløser de særskilte tilskuddene knyttet til Handlingsplanen for eldreomsorgen og opptrappingsplan for psykisk helse.

• Opptrappingplan rusfeltet
Bevilgningen til rusfeltet foreslås styrket med 100 millioner kroner sammenliknet med budsjett for 2007. Av disse går 46 millioner til behandling i spesialisthelsetjenesten. Opptrappingsplanen omhandler hele rusfeltet, inkludert forebygging, behandling, oppfølging, forskning mv. Det satses betydelig på rusfeltet i Norge, og det gjøres svært mye godt arbeid både i kommuner, helseforetak og av frivillige organisasjoner. Det er fortsatt utfordringer på enkelte områder både innen forebygging, behandling, rehabilitering og oppfølging.

• Møte med brukerorganisasjonene 23. november
På fredag skal statsråden ha møte med brukerorganisasjonene på psykisk helsefeltet. Det som kommer frem på slike møter er viktig for departementet, og avgjørende for hva departementet skal satse på videre fremover.

• Psykisk helse etter 2008
Opptrappingsplanen for psykisk helse avsluttes ved utløpet av 2008. I tråd med forutsetningene for Opptrappingsplanen bortfaller de øremerkede tilskuddene til styrking av tjenestene i kommuner og regionale helseforetak. For å sikre varig effekt av opptrappingsplanen, er det nødvendig å videreføre de samlede driftsmidler fra planen til kommuner og regionale helseforetak etter 2008.

• Regjeringen vil holde tydelig fokus på arbeidet med psykisk helse også etter 2008, selv om opptrappingsplanen avsluttes. De overordnede mål og verdigrunnlag fra opptrappingsplanen vil fortsatt legges til grunn for Regjeringens politikk, jf. også den europeiske ministererklæringen fra WHO 2005 (Helsinki-deklarasjonen). Tilretteleggelse for selvstendighet og mestring av eget liv, et tydelig brukerperspektiv, desentralisering, nærhet til tjenestene, arbeidsrettede tiltak og forebyggende arbeid vil derfor fortsatt stå som sentrale elementer i den videre utviklingen av tilbudet.

• Departementet vil i statsbudsjettet for 2009 komme tilbake til spørsmålet om midler for å videreføre stimuleringstiltak for å styrke kompetanse og kvalitetsutvikling i tjenesten. Særskilte tiltak rettet mot barn og unge og særlig ressurskrevende voksne med stort hjelpebehov vil bli vurdert.