Historisk arkiv

Hilsen på den internasjonale sykepleierdagen 12. mai 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Kjære alle sammen!

Gratulerer med den internasjonale sykepleierdagen.

Det er viktig at sykepleierne markerer en slik dag og bidrar til å sette fokus på de utfordringene og mulighetene helsetjenesten står overfor både nasjonalt og internasjonalt. Den skandinaviske velferdsmodellen gjør at Norge i internasjonal sammenhenger holdes fram som et av verdens beste land å bo i. Deres innsats er helt sentral i vårt velferdssamfunn. Det er i møtet mellom personellet og pasienten at helsetjenesten skapes - det er der omsorg for pasientene ivaretas. Vi vet også at det er deres innsats det vil spørres etter i årene som kommer. Det forteller befolkningsutviklingen oss: I velstående land som her i Norge hvor vi har høy levestandard, får vi flere eldre og flere som overlever alvorlig sykdom – og flere som trenger hjelpende hender.

Sykepleierne er også en svært viktig samarbeidspartner for Helse- og omsorgsdepartementet i utviklingen og forbedringen av helsetjenestene våre. Dere har gitt verdifulle bidrag i utviklingen av de sentrale helsepolitiske strategiene som er utarbeidet den siste tiden. I arbeidet med  Nasjonal helseplan, og i arbeidet med samhandling, har sykepleierne levert verdifulle innspill.

På feltet samhandling mener jeg at sykepleierne står i en særskilt posisjon. Dere ser helheten i situasjonen for pasientene, og kan dermed sette fokus på de stedene i behandlingskjeden hvor det ikke går like knirkefritt, og være med å jobbe fram løsninger som gir bedre samhandling til pasientenes beste.

Mange steder er det satt i verk en rekke velfungerende samhandlingstiltak. Heldigvis går utviklingen på dette området i riktig retning. Dere er på mange steder i front med å utvikle nye modeller for tjenester, som gjør at  kreftpasienter kan avslutte sitt liv hjemme om de ønsker. Mobile team er mange steder opprettet slik at syke gamle kan få hjelp der de bor i stedet for å bli flyttet rundt. På den andre siden er det dessverre fremdeles slik at samhandlingen fungerer dårlig enkelte steder – og da er det pasientene må ta omkostningene.

God samhandling i tjenestene er en forutsetning for god kvalitet, og er kanskje en av de største utfordringene vi står overfor i helsetjenesten. Bedre samhandling berører særlig den praktiske organiseringen av tjenesten, og grunnleggende problemstillinger knyttet til holdninger og vilje til å finne helhetlige løsninger for pasientene. Hovedtyngden av samhandlingsutfordringene må løses lokalt og i den utøvende tjenesten. Derfor vil dere være en nøkkelgruppe både i å se hvor tjenestene må sys bedre sammen – og i å praktisere godt samarbeid.

Samtidig skal vi i Regjeringa gjøre vårt for å legge til rette for styrket samhandling. Blant annet arbeider KS og departementet med en nasjonal rammeavtale om samhandling på helse- og omsorgsområdet. Avtalen skal undertegnes før sommeren 2007, og bidra til at rammebetingelsene for helsetjenesten legges til rette for god samhandling. I dette arbeidet har som tidligere nevnt Norsk Sykepleierforbund gitt vesentlige bidrag – noe vi setter stor pris på.

Omsorgsmeldinga
Regjeringa lanserte omsorgsmeldinga i fjor og den ble ferdigbehandlet av Stortinget i mars i år. Omsorgsmeldinga setter rammene for og målene i en sektor der sykepleierne spiller en viktig rolle.
 
Regjeringa har satt seg et mål om 10 000 nye årsverk i omsorgstjenesten innen utgangen av 2009. Vi har vurdert det både som nødvendig og realistisk at størstedelen av veksten kan skje i form av personell med helse- og sosialutdanning. Det er ambisiøst, men helt nødvendig. Her vil også sykepleiere spille en viktig rolle. Dette blir gjort mulig fordi denne regjeringen har satset på en betydelig styrking av kommuneøkonomien. I 2006 og 2007 har kommune-Norge fått en inntektsvekst på over 18 mrd kroner.  Regjeringens mål om 10 000 nye årsverk og prioritering av økte inntekter til kommunene er møtt med rekordsatsning på omsorgstjenesten i 2006. Tall fra SSB viser at det kom 3.900 nye årsverk i omsorgstjenesten fra 2005 til 2006. Tilnærmet hele veksten er personell med helse- og sosialutdanning. Dette er den sterkeste veksten i omsorgstjenesten på 6 år.
Dette er fantastiske resultater og gir trygghet for at omsorgstjenesten til både yngre og eldre er på riktig vei etter flere år med negativ utvikling.

Det arbeidet som dere sykepleiere selv nedlegger i helsetjenesten – og som dere markerer her i dag på denne plassen, er helt uvurderlig. Sykepleierne vil også spille en svært viktig rolle i framtida både når det gjelder pleie for vår eldre og i helseopplysning og det forebyggende arbeidet.
Med dette ønsker jeg dere lykke til med markeringen av den internasjonale sykepleierdagen.