Historisk arkiv

Ta stilling til organdonasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Avisinnlegg

Avisinnlegg i forbindelse med den europeiske donordagen 13. oktober 2007

Organdonasjon redder liv. I Norge har nesten 7 500 mennesker fått et nytt liv med nye organer, siden Rikshospitalet startet med transplantasjoner i 1969. Vi er langt framme på dette feltet og vi har gode resultater.  Mange pasienter er tilbake i arbeid og lever et fullverdig liv etter en transplantasjon. Det er jeg svært glad for.

Dessverre blir det stadig flere alvorlig syke som trenger friske organer – det kan være nyrer, lever, bukspyttkjertel, lunger eller hjerte. På grunn av folkesykdommer som diabetes og høyt blodtrykk, er nyresvikt et økende problem. Pasienter med nyresvikt må ha livsnødvendig behandling med kunstig nyre (dialyse), mens de venter på transplantasjon. Jeg er opptatt av å dempe denne utviklingen, først og fremst med god forebygging og tidlig behandling. En handlingsplan mot nyresvikt i befolkningen er på trappene.

Samtidig må vi intensivere arbeidet med å øke tilgangen på organer. Jeg er ikke tilfreds med resultatene av de siste års satsing på dette området. Ved inngangen til 2007 var det 292 pasienter som ventet på en transplantasjon – ventelisten for nyrer økte med 30 prosent bare i 2006.

Regjeringens mål er at 150 til 200 flere syke skal få tilbud om transplantasjon enn hva vi klarer i dag. Det betyr at vi må øke antall donasjoner fra 17 per million innbyggere til 30 per million innbyggere i året. I tillegg skal vi holde tallet på nyrer fra levende giver stabilt. Det vil si at 40 prosent av alle nyretransplantasjoner skal være fra levende giver.

Regjeringen vil sette i gang flere tiltak for å øke tallet på transplantasjoner. Bedre organisering av donorarbeid ved sykehusene og opplæring av helsepersonell ved intensivavdelingene, skal på plass. God opplæring skal sikre at vi får oversikt over alle potensielle organdonorer og at de pårørende blir spurt om den dødes holdning til organdonasjon. Donoransvarlige leger ved universitetssykehusene skal frikjøpes i deltid til donoroppgaver.

De fleste av oss vil takke ja til å motta et organ, hvis det kan redde livet vårt. Men hva slags holdning har vi til å gi bort egne organer?  Stiftelsen Organdonasjon driver et svært viktig opplysningsarbeid for å få oss til å ta stilling til slike spørsmål. Lørdag 13. oktober blir Stiftelsen Organdonasjon å treffe på gater og torg over hele landet i anledning den europeiske donordagen. Jeg vil oppfordre alle om å kontakte Stiftelsen Organdonasjon – på gata eller på internett – og finne ut hva ordningen med donorkort går ut på. Vi skal selvfølgelig ha respekt for at ikke alle ønsker å donere organer, men jeg mener det er nødvendig at flest mulig tar stilling til spørsmålet og snakker med sine nærmeste om dette.