Historisk arkiv

Tverrfaglig spesialisert behandling – erfaringer og utviklingsperspektiver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Aker universitetssykehus HF - Nasjonal konferanse 28. september

 

Først vil jeg takke for invitasjonen og understreke det gode initiativ Aker har gjort ved denne konferansen og det engasjementet de har vist i utviklingen av tjenestene overfor rusmiddelavhengige innen deres ansvarsområde - Oslo og Follo

Hovedoverskriften for denne konferansen er - Erfaringer og utviklingsperspektiver. Jeg vil derfor dele mitt innlegg opp i disse to hovedområdene.

Erfaringer
Det vi så langt vet om rusreformen bygger ikke på systematiske kunnskaper, men fragmenterte inntrykk og tilbakemeldinger i ulike sammenhenger. Evalueringen av rusreformen vil foreligge innen utgangen av året. Jeg vil komme tilbake til den senere i mitt innlegg.

Noen korte historiske rammebetingelser/tilbakeblikk
Behandlingstilbudene til rusmiddelavhengige
o Tidligere ikke aksept for at rusmiddelavhengighet også er et helseproblem og at rusmiddelavhengighet ofte også medfører til dels omfattende helseproblemer
o Ansvaret for behandling av rusmiddelavhengige var tidligere hjemlet i sosialtjenesteloven, mens ansvaret for psykiske lidelser og somatikk var hjemlet i lov om spesialist¬helse¬tjenester
o Rusmiddelavhengige hadde før rusreformen ikke status som pasienter
o Rusreformen kom i 2004 og hadde følgende hovedformål:
 Knytte ansvaret for rusbehandling sammen med den øvrige spesialisthelsetjenesten – dette også for å lette tilgangen til den øvrige spesialisthelsetjeneste, særlig psykisk helsevern
 Bedre kvalitet på tjenestene og behandlingsresultatene
 Tiltaksapparatet må danne en helhetlig kjede
 Tiltakene må organiseres slik at rusmiddelmisbrukernes individuelle behov fanges opp og slik at mangfoldet og bredden i tilbudene sikres
 Ansvaret må være klart og det må samarbeides mellom og innenfor de ansvarlige forvaltningsnivåer

Før evalueringen av Rusreformen foreligger, kan det likevel være grunnlag for å hevde følgende på helt overordnet nivå:

• Bedret tilgjengelighet til tjenestene innen spesialisthelsetjenesten og da i særlig grad tilgjengeligheten til psykisk helsevern.
• Rusmiddelavhengige har fått pasientrettigheter på lik linje med øvrige pasienter innen spesialisthelsetjenesten. Vurderingsfrist innen 30 virkedager og individuelt fastsatte frister for når behandling senest skal være igangsatt, forutsatt at man har fått rett til nødvendig helsehjelp.
• Tjenestene innen tverrfaglig spesialisert behandling har i 2004 og 2005 blitt styrket med mer enn 250 mill. kroner eller oppimot 20 %. For 2006 er det forventet en ytterligere styrking av innsatsen, slik at ressursene til rusfeltet innen spesialisthelsetjenesten anslagsvis vil ha blitt styrket med 25 % på 3 år. 
• På tross av styrket ressurstilgang er den generelle kapasiteten innen tverrfaglig spesialisert behandling ikke tilfredsstillende  -   for mange må vente for lenge før behandling startes
• Økning i antall fristbrudd understreker behov for økt kapasitet
• Ennå for dårlig samordning av tjenestene for rusmiddelavhengige innen spesialisthelsetjenesten for øvrig og da særlig med psykisk helsevern der behovet for samordning er størst

Som nevnt vil det innen utgangen av dette året foreligge en evaluering av rusreformen. Hovedtemaene for denne evalueringen vil være:

- Forvaltningen av rusreformens sentrale føringer (lover, forskrifter etc)
- Bedre sammenheng i tjenestene – innen og mellom forvaltningsnivåene
- Hvordan løser de regionale helseforetakene sitt ”sørge-for” ansvar?
- Er kvaliteten på tjenestene blitt bedre?
- Henvisninger – er det blitt en økning i antall henvisninger, har det forekommet en vridningseffekt?
- Bruk av individuell plan
- Pasientrettigheter – har pasientene fått informasjon om sine pasientrettigheter, og praktiseres fritt valg av behandlingssted?
- Økonomi. Bruker kommunene mer/mindre på rusfeltet etter reformen? Har de regionale helseforetakene styrket ressursinnsatsen?
- Kommunenes tilrettelegging av tjenestetilbud – har den blitt påvirket av rusreformen?
- Har reformen påvirket bruk av private tjenesteytere og hvilke erfaringer har de private med de regionale helseforetakene?
- Brukernes erfaringer etter rusreformen   

Utviklingsperspektiver
Med temaene i evalueringen som nevnt ovenfor som utgangspunkt, vil disse også gi oss sentrale og svært nyttig informasjon om på hvilken måte rusreformen har virket og hvilke utfordringer vi står overfor på rusfeltet.

Jeg vil peke på noen sentrale utviklingsperspektiver:

- Den helserelaterte kompetansen innen tverrfaglig spesialisert behandling må styrkes, samtidig som den sosialfaglige kompetansen må sikres, bevares og styrkes - i samspill med den helsefaglige
- Det vil bli økt fokus på rusmiddelavhengiges sammensatte lidelser og tilpasning av behandlingstiltakene i forhold til disse sammensatte behandlingsbehovene – da i særlig grad mellom tverrfaglig spesialisert behandling og det psykiske helsevern.
- Tjenestene innen tverrfaglig spesialisert behandling og organiseringen av disse, må i langt større grad enn i dag, tilpasses organiseringen av den øvrige spesialisthelsetjenesten.
- Samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunesektoren er av avgjørende karakter for å lykkes i rehabilitering av den enkelte rusmiddelavhengige – her står individuell plan helt sentralt.
- Større vekt på individuelt tilpassede behandlingstilbud, - matching –
og større vekt på ambulante team
-    Det vil bli økt fokus på tidlig intervensjon – det er bedre å være tidlig ute
     med tiltak enn for sent!
- Det vil også bli økt fokus på resultatene av behandling og økte krav til
kunnskapsbaserte behandlingsmetoder

Disse utviklingsperspektivene passer også godt til de sentrale delene i regjeringens opptrappingsplan på rusfeltet. Denne planen vil ha fokus på følgende overordnede områder:
- Forebygging og tidlig intervensjon
- Tiltak både av generell karakter og tiltak rettet spesielt mot utsatte grupper
- Planen vil omhandle både alkohol og narkotika
- Legge vekt på både behandling, oppfølging (ettervern) og skadereduksjon
- Tiltak rettet mot rusmiddelavhengige og deres barn
- Tiltak både på systemnivå og individnivå
- Tiltak både innen spesialisthelsetjenesten og på kommunalt/lokalt nivå
- Kompetansehevende tiltak

Takk for oppmerksomheten!